Meeste gestelde vragen over: Acné

Stop acne door het gebruik van een fruitzuur peeling, chemische peeling. Veel mensen hebben baat bij het gebruik van een peeling. De huid wordt vaak rustiger en littekentjes vervagen. Iedere behandeling dient langdurig te worden voortgezet. Bij de aanpak wordt er vaak gekozen voor een multi- disciplinaire aanpak. Op veel fronten pak je de oorzaak aan. Voor de behandeling raden we je aan om contact op te nemen met je huisarts. Deze kan je helpen en door verwijzen naar de juiste specialist.
Acne is een complex van aandoeningen van de huid, dat zich kenmerkt door het onstaan van puistjes. Acne Vulgaris is de meest voorkomende vorm, ook wel jeugdpuistjes genoemd. Deze puistjes ontstaan door een over productie aan talg. De puistjes komen vaak voor in het gezicht en de nek, op de rug en de schouders. De ziekte is onschuldig echter voor de patient kan deze aandoening een enorme psychische belasting betekenen.

Stop acne door het gebruik van een fruitzuur peeling, chemische peeling. Veel mensen hebben baat bij het gebruik van een peeling. De huid wordt vaak rustiger en littekentjes vervagen. Iedere behandeling dient langdurig te worden voortgezet. Bij de aanpak wordt er vaak gekozen voor een multi- disciplinaire aanpak. Op veel fronten pak je de oorzaak aan. Voor de behandeling raden we je aan om contact op te nemen met je huisarts. Deze kan je helpen en door verwijzen naar de juiste specialist.

Acne is een complex van aandoeningen van de huid,  dat zich kenmerkt door het onstaan van puistjes. Acne Vulgaris is de meest voorkomende vorm, ook wel jeugdpuistjes genoemd. Deze puistjes ontstaan door een over productie aan talg. De puistjes komen vaak voor in het gezicht en de nek, op de rug en de schouders. De ziekte is onschuldig echter voor de patient kan deze aandoening een enorme psychische belasting betekenen.

Acne is een verzamelnaam van verschillende huidaandoeningen, die alle te herkennen zijn aan het optreden van puistjes. De exacte oorzaak van acne wordt nog niet volledig begrepen. Het proces dat leidt tot acne op het gezicht, rug of elders wordt wel goed begrepen en gelukkig zijn er effectieve behandelmethoden. De beste behandelmethode is om een goed behandelplan op te stellen. De acne huid is een gevoelige huid en dient ook zo behandeld te worden.

De poriën in de huid kunnen te veel talg olie produceren en zich vermengen met de dode huidcellen aan het huidoppervlak. Waarom sommige poriën meer of minder talg produceren is onduidelijk. Er zijn veel mogelijke uitlokkende factoren. Normaal wordt de talg afgevoerd naar het huidoppervlak. In de verstopte en uitgezette talgklieren bevind zich de bacterie Propionibacterium acnes die prikkelende stoffen produceert en ontstekingsverschijnselen oproept. Rode bultjes verschijnen, die na infectie met Staphylococcus aureus ook etterige puisten en abcessen op gezicht en vooral op de rug kunnen vormen.

Download de tekst ‘Zeg Nee tegen acne’.

Alle behandelingen dienen consequent en langdurig te worden uitgevoerd. Je hebt vaak enkele maanden geduld nodig. Het is mogelijk dat de acne bij de start van de behandeling verergert.

Je hoort vaak dat mensen met acne juist in de zon gaan omdat de acne hierdoor zou verminderen. Zonlicht kan bij bepaalde personen een positief effect hebben op de ontstekingen en ontstekingsprocessen op de huid. Overigens verschilt dit per persoon. Let op: de nadelen die blootstelling aan de zon teweeg brengt zijn groter dan de voordelen! De zon is de grootste veroorzaker van rimpels, ouderdomsvlekken en kan huidkanker veroorzaken. Het bruin worden van de huid kan er tevens voor zorgen dat de talgproductie toeneemt en je dus meer last krijgt van acne.

Jouw acne huid is zeer gevoelig en doordat je middelen gebruikt die de huid nog gevoeliger maken voor de zon is het echt een MUST om een goede anti zonnebrandcrème te gebruiken.

Er bestaan minerale (fysische anorganische) zonnefilters die beschermen zowel tegen UVA- als UVB-straling. Deze filters zijn waarschijnlijk het minst irriterend voor de acne huid. In cosmetica gebruikte minerale zonnefilters zijn:

 • Titanium Dioxide (titaandioxide)
 • Zinc Oxide (zinkoxide)

Voeding en acne; dit is en blijft een lastige vraag. Er wordt veel over geschreven en er staat vast dat zuivel een negatieve invloed heeft op acne. Het is vooral zaak dat je zelf goed bij houdt, wat bij jou een uitbraak veroorzaakt. (uitlokkende factoren) Hieronder de belangrijkste voedingsmiddelen die mogelijkerwijs een negatief effect hebben op de huid met acne.

Zuivel en acne

Het is gebleken dat door het eten en drinken van veel zuivel, acne verergert. Boosdoeners zijn waarschijnlijk bepaalde hormoonachtige stoffen in zuivel.

Snelle suikers (koolhydraten)

Een snelle stijging van het glucosegehalte in je bloed heeft een negatieve invloed op acne. De aanmaak van insuline stimuleert de productie van androgenen. Deze zijn verantwoordelijk voor een verhoogde talgproductie. Boosdoeners zijn de ‘snelle suikers’ die je kunt vinden in snoep, zoete drankjes, snacks, gebak etc.

Chocolade, varkensvlees en friet

Hebben chocolade, varkensvlees en patat een negatieve invloed op acne? Er is geen wetenschappelijk onderzoek en er zijn geen geen duidelijke bewijzen die er op wijzen dat deze producten een negatief effect hebben op acne. Heb je zelf het idee dat deze producten wel een negative invloed hebben op jouw acne, vermijd ze dan zoveel mogelijk.

Puistjes op de billen kunnen erg lastig zijn. Mensen durven vaak niet naar de arts uit schaamte. Over het algemeen kun je de puistjes goed behandelen. Puistjes op de billen vallen niet onder acne. Het zijn ontstekingen*. Als je wat meer behaard bent kun je vaker last hebben van deze ontstekingen. Voorkomen is beter dan genezen.

Puistjes op de billen zijn goed te behandelen over het algemeen met een combinatie van 20% salicylzuur en 40% glycolzuur.

 • Vermijd nylon ondergoed, strak zittende kleding, schurende spijkerbroeken etc.
 • Vermijd dat zweet opdroogt. Neem na het sporten liever direct een douche. Zweet en vuil is namelijk funest.
 • Verzorg je billen goed. Smeer de billen na het wassen in met een neutrale olie (bijvoorbeeld arganolie)
 • Gezond eten en drinken hebben waarschijnlijk een invloed. Vitamine C schijnt te helpen om de puistjes te voorkomen.
 • Als de puistjes blijven bestaan dan kun je deze behandelen met Benzoylperoxide en glycolzuur/salicylzuur.

Een puistje (pukkel) is een afwijking of ontsteking in de huid. Het wordt veroorzaakt door een verstopping in de talgklieren door vuil en bacteriën.

*Ontsteking (inflammatie) is een reactie van het lichaam op beschadiging van weefsel of op prikkels van buiten. Dit kan door een microbiologische prikkel (bacteriën, virussen, schimmels), chemisch (irriterende stoffen enz.), fysisch (hitte, ioniserende straling, UV-straling etc.), een insectenbeet, maar ook het gevolg zijn van een auto-immuunreactie van het lichaam zoals onder meer bij reuma kan voorkomen. Een ontsteking heeft als doel het verwijderen van het schadelijke agens en het herstellen van de schade.

Er bestaat weleens de neiging om ontsteking en infectie door elkaar te halen, maar niet alle infecties gaan gepaard met ontsteking en lang niet alle ontstekingen worden veroorzaakt door infectie. Zo is een steriele ontsteking een ontsteking die niet wordt veroorzaakt door een organisme.

Bron: wikipedia

Littekens acne kunnen worden behandeld met oa. glycolzuur (danwel een combinatie van zuren waaronder salicylzuur en melkzuur). ‘Lagere’ concentraties worden beter getolereerd dan hogere concentraties glycolzuur. Langdurige behandeling is noodzakelijk. Om littekens te verwijderen zul je uiteindelijk  een hoge concentratie glycolzuur dienen te gebruiken. De zeer hoge concentraties worden gecontroleerd aangebracht door een BIG geregistreerd deskundige.

Littekens kunnen ook behandeld worden met TCA zuur, dermapen, dermabrasie en/of laser. Daarnaast kan een oppervlakkige filler de diepste putjes wat opvullen.

 • Een serie behandelingen met 40% glycolzuur zal zeer zeker helpen de littekens te laten vervagen. (dit is geen % om te starten, zeker niet voor de gtinte huid!)
 • Langdurige behandeling met de dermapen en roller kunnne helpen om de littekens door acne te verminderen.
 • Vitamine A creme kan ervoor zorgen dat littekens minder zichtbaar worden.
 • Aanvullend kan de cocktail met Niacinamide helpen.

Peeling tegen acne; de behandeling van acne begint met het opstellen van een goed plan. Ga met een probleem huid en/ of psychische klachten altijd naar een specialist. Milde acne is goed te behandelen met een gecombineerd regime. Er zijn twee soorten om de huid te exfoliëren. Mechanische exfoliatie en Chemische exfoliatie. Mensen met acne hebben een gevoelig huid en moeten mechanische exfoliatie, zoals scrubben- microdermabrasie vermijden. Chemische exfoliatie is een gelijkmatiger proces en werkt van binnen uit. Een behandeling met een Pyrodruivenzuur* peeling valt in deze categorie. Je kunt deze peeling gebruiken voor:

1: Een totale behandeling van het hele gezicht.

2: Het aanstippen van opkomende puistjes.

3: Ter preventie van een acne uitbraak bijvoorbeeld na irritatie van sporten, zweten, het dragen van een irriterende pet.

Gebruik eerst een aantal weken Benzoylperoxide 2,5%. Als je huid hieraan gewend is, kun je kun je hieraan een regime van 10% glycolzuur/ 10% Salicylzuur toevoegen en/of de Pyrodruivenzuur peeling . Deze samen vormen een goed team. Om de 4 dagen breng je 10% glycolzuur aan op je gezicht voor het slapen gaan.

Zuren mag je nooit gebruiken als de huid open is! (open acne)

*Pyrodruivenzuur

Pyrodruivenzuur 29%

Product eigenschappen:

 • normaliseert de talg productie en afscheiding
 • voorkomt en reduceert mee- eters ( blackheads)
 • reguleert keratinisatie
 • verzacht en verbetert de structuur van de huid
 • verbetert de dichtheid van de huid
 • vermindert/verzacht rimpels
 • zorgt voor een heldere en gelijkmatige teint

Acne volwassenen; Veel volwassenen kampen helaas met acne. Een vaak voorkomende vorm is de acne rondom de mond. Wat kun je hier aan doen?

 • Kijk goed naar alle verzorgingsproducten die je gebruikt. Probeer enkel hypoallergenen producten te gebruiken. Vervang eventueel je tandenpasta, shampoo, gel, make-up.
 • Probeer zo min mogelijk met je handen aan het gebied rondom de mond te komen.
 • Ga niet zelf in weer met het uitknijpen van puistjes.
 • Verwijder ’s avonds je make-up. Gebruik het liefst enkel make up op waterbasis.
 • Gebruik geen scheermesjes van anderen en reinig het mesje na iedere scheerbeurt.
 • Vermijd blootstelling aan de zon.
 • Als je een puistje voelt op komen behandel deze dan met Benzoylperoxide (aanstippen) en met glycolzuur.
 • Gebruik een serum met Retinol rondom de mond. Breng voor het slapen gaan een dun laagjes van het serum aan. Retinol en vitamine A kunnen er voor zorgen dat poriën minder snel verstopt raken en kunnen een uitbraak voorkomen. Vitamine A kun je verkrijgen op recept en het serum met Retinol is te verkrijgen op de website.
 • Ga voor medisch advies naar een arts, huidtherapeut of dermatoloog.

Oorzaken van acne bij volwassenen
Hoe komt het dat de uitvoergangen van talgkliertjes verstopt raken?

Oorzaak 1: hormonen
Mogelijk ligt de oorzak in een veranderde hormoonhuishouding; een toename van testosteron (mannelijk hormoon). Talgklieren produceren meer en dikker talg. Huidschilfering neemt toe en hierdoor kunnen de kliertjes verstopt raken. Hormonale acne bij volwassen kan verergeren door bv de menstruele cyclus, een zwangerschap, de anticonceptiepil of het spiraaltje en de menopauze.

Oorzaak 2: cosmetica en andere stoffen
Cosmetische producten, make up kan de talgklieren verstoppen. Het werken met olie en/of chloorhoudende producten kan acne verergeren.

Oorzaak 3: mechanische/irriterende  factoren
Acne kan verergeren door druk, wrijving, schuren. Hierbij kun je denken aan irritatie door scheren, het dragen van een pet of cap, zweetbandjes, bh bandjes etc.

Oorzaak 4: geneesmiddelen
Er zijn geneesmiddelen bekend die acne kunnen verergeren. Bijvoorbeeld bepaalde pilsoorten, bepaalde steroïden zoals prednison. Overmatig gebruik van anabolengebruik kan acne verergeren. androgeen acne veroorzaken.

Oorzaak 5: erfelijke aanleg
Erfelijke aanleg speelt een rol bij het krijgen van acne.

 

Het is verstandig om liever niet te scrubben en sowieso niet te vaak, te hard en te lang. Heb je alleen mee-eters, dan kan het meestal weinig kwaad. Als je pukkels en puistjes hebt kun je de huid beschadigen en de acne kan zelfs verergeren.

Het meest effectieve cosmetische ingrediënt voor de behandeling van acne is salicylzuur. Salicylzuur is een exfoliant, verhoorning van de huid en verstopping van de talgklieren wordt tegengregaan. Concentratie van 2 tot 10% is over het algemeen voldoende om lichte tot milde acne te behandelen. Het gebruik van salicylzuur dien je langzaam aan op te bouwen.  Benzoylperoxide wordt ook al jarenlang succesvol ingezet om acne te behandelen.
Benzoylperoxide is zonder recept te verkrijgen. Gebruik  een concentratie van 2,5 procent of hoger. Het doodt de bacterie propionibacterium acnes en wordt door de meeste mensen (mits je een dunne laag aanbrengt) goed verdragen. Een klein percentage ontwikkelt een allergie voor het product. Het product blijft werkzaam ook bij langdurig gebruik.  Je dient de benzoylperoxide over het gehele geizcht te smeren, niet enkel het puistje aanstippen.  Puistjes komen vaak na 2 weken pas te voren en dit is de reden dat je je hele gezicht dient te behandelen. Stip je enkel het puistje aan dan zal de acne niet verbeteren.

puistjes uitknijpen

puistjes uitknijpen, verstandig?

Puistjes uitknijpen; het is niet verstandig om je puistjes zelf uit te knijpen. De huid zit vol met talg, bacteriën en dode huidcellen die dieper in de huid terrecht kunnen komen en hierdoor ontstekingen kunnen veroorzaken. Het gevolg is dat er meer puistjes onstaan en dat je littekens overhoudt aan de acne.

Kun je het niet weerstaan een puistje uit te knijpen?

 • alleen rijpe pukkels met een witte kop uitknijpen.
 • denk aan de hygiëne en was je handen met zeep voordat je de pukkel aanraakt anders kunnen bacterien naar binnen dringen en raakt de huid ontstoken.
 • gebruik een ontsmette, steriele naald. Maak de naald warm en desinfecteer deze met alcohol.

Een puistje (pukkel) is een afwijking of ontsteking in de huid. Het wordt veroorzaakt door een verstopping in de talgklieren door vuil en bacteriën.

voedingsstoffen acne: Uit onderzoek blijkt dat zink, meervoudige onverzadigde vetten en vitamine A acne kunnen verbeteren.

 • Zinktekort komt vaak voor. Zink helpt de geïrriteerde huid te herstellen, bevordert wondgenezing en zorgt ervoor dat je immuunsysteem goed werkt.
 • Meervoudige onverzadigde vetten zijn belangrijk bj de opbouw van nieuwe cellen en het onderhouden van je huid.
 • Vitamine A zorgt voor celvernieuwing – exfoliatie. Op deze manier komt het talg niet vast te zitten in de huid, maar kan het makkelijk naar buiten.

Producten die deze voedingsstoffen bevatten:

voedingsstoffen acne

Stof Producten
Zink zit in: ·         Kalkoen, Kip

·         Rood vlees

·         Vis, Schaaldieren

·         Eidooiers

·         Noten, granen, pompoenzaden, peulvruchten

·         Aardappelen

·         Knoflook

·         Champignons

·         Druiven

·         Olijven

Meervoudige onverzadigde vetten: ·         Olie, margarine,vloeibare frituurolie

·         Vette vis bv: Haring, Makreel, Zalm en Paling

Vitamine A: ·         Visolie

·         Zalm

·         Wortelen, spinazie, broccoli

X