Heb jij een neuspiercing?

Ik durf het aan, een licht moraliserend blogje te schrijven over mijn eigen ‘kankertje’. Gezwelletje, aan de zijkant van mijn neus. Glazig plekje met kartelrandje, wat maar niet weg wilde gaan. Van kastje naar de muur en na enige tijd belandde ik bij een dermatoloog. Tijdsduur lag eerlijkheidshalve aan mijzelf, omdat ik het niet zo serieus nam. Plekje was er vanzelf gekomen..’gaat het ook vanzelf weg, toch?’.. Begon me nu toch te irriteren. Lelijk vlekje ging voortdurend open, bloedde en mensen vroegen of ik een neuspiercing had gehad. ‘Duhuhhh, not!’ (ben ik toch veel te oud voor;))

De dermatoloog wierp een blik, verdoofde (vervelende prik) en nam een biopt. T voelt toch raar, zo’n ‘liluk plekskuh’ in mijn gezicht. ‘Haal t weg!!’.

De incidentie

Wereldwijd de meest voorkomende vorm van kanker bij mensen met een blanke huid. Het aantal mensen met huidkanker, neemt explosief toe. In 2014 kregen ruim 50.000 landgenoten te horen dat ze huidkanker hadden. Het KWF stelt, dat dit aantal enorm toeneemt en dat in 2020 zo’n 75.000 nieuwe gevallen van huidkanker zullen worden ontdekt. Naast het aantal mensen met huidkanker, neemt ook het aantal mensen met een voorstadium van huidkanker snel toe.

Het onstaan van huidkanker? 

Zelf geboren in de jaren 70 en opgegroeid in de jaren 80, waar echt ‘iedereen een zonnehemel’ boven het logeerbed had hangen. Zo lekker ontspannen, je viel er heerlijk onder in slaap en je stond er ook bij min 14 graden ‘gekleurd’ op.

De allerbelangrijkste boosdoener en veroorzaker van huidkanker is UV straling van de zon! Ook zonnebank en andere zonneapparatuur, zorgen voor de opwekking van deze slechte straling. Blanke huid en in de kinderjaren veel blootgesteld aan zon of zonnebank? Een verhoogd risico op het ontwikkelen van huidkanker krijg je hierbij cadeau.

Wie krijgt er huidkanker ?

In theorie kan deze vorm van kanker bij alle mensen optreden. In de praktijk verbranden mensen met een (hele) blanke huid sneller, doordat ze minder pigment hebben en lopen een hoger risico op het ontwikkelen van huidkanker.

Erfelijkheid, huidtype, leefstijl en leeftijd speelt een belangrijke rol.

Een verlaagd afweersysteem, door bijvoorbeeld bepaalde ziektes, kan ervoor zorgen dat de afweer niet of onvoldoende in staat is om beschadigde opperhuidcellen te herkennen en te herstellen.

Symptomen huidkanker

Vier belangrijkste symptomen van huidkanker zijn:

  • een ruw, makkelijk bloedend plekje
  • een wondje dat niet vanzelf geneest of
  • een onverklaarbaar vreemd rood of zwart gezwelletje
  • moedervlekken die plotseling groter worden, jeuken, bloeden of er vreemd gaan uitzien.

Waar zit de huidkanker?

Huidkanker vind je vaak op de delen die aan de zon zijn blootgesteld zoals op handrug, gezicht, decollete, hoofd.

Waarom nu dit relaas?

Uiteraard, ook dit verhaal heeft een moraal! Blijf (zoveel als mogelijk) uit de zon en verkoop die zonnehemel! Smeer dagelijks een goede creme met spf! Het is fantastisch om ook met kerst een fijn bruin tintje te hebben, maar bedenk wel dat als je net zoooo oud bent als ik, het een net wat minder leuk verhaal tot gevolg kan hebben. Een verhaal met een gekarteld randje!

Volgende week ga ik verder in op de vormen van huidkanker en de behandeling. Tot die tijd: lekker blijven smeren! (en als je dan toch smeert….)

Groetjes, Billy

You must be logged in to post a comment.