Wat is acne?

Acne is een verzamelnaam van verschillende huidaandoeningen, die alle te herkennen zijn aan het optreden van puistjes. De exacte oorzaak van acne wordt nog niet volledig begrepen. Het proces dat leidt tot acne op het gezicht, rug of elders wordt wel goed begrepen en gelukkig zijn er effectieve behandelmethoden. De beste behandelmethode is om een goed behandelplan op te stellen. De acne huid is een gevoelige huid en dient ook zo behandeld te worden.

De poriën in de huid kunnen te veel talg olie produceren en zich vermengen met de dode huidcellen aan het huidoppervlak. Waarom sommige poriën meer of minder talg produceren is onduidelijk. Er zijn veel mogelijke uitlokkende factoren. Normaal wordt de talg afgevoerd naar het huidoppervlak. In de verstopte en uitgezette talgklieren bevind zich de bacterie Propionibacterium acnes die prikkelende stoffen produceert en ontstekingsverschijnselen oproept. Rode bultjes verschijnen, die na infectie met Staphylococcus aureus ook etterige puisten en abcessen op gezicht en vooral op de rug kunnen vormen.

Download de tekst ‘Zeg Nee tegen acne’.

Alle behandelingen dienen consequent en langdurig te worden uitgevoerd. Je hebt vaak enkele maanden geduld nodig. Het is mogelijk dat de acne bij de start van de behandeling verergert.