Chemische peelings zoals fruitzuur peelings, AHA’s en BHA’s, (zie onder) worden gebruikt om de bovenste lagen van de huid te vernieuwen en zorgen voor een oppervlakkige peeling. De dode huidcellen worden als het ware opgeruimd en tevens worden de cellen gestimuleerd om collageen aan te maken. Dit proces zorgt ervoor dat fijne lijntjes en littekentjes minder zichtbaar worden en dat je huid er fris uit ziet. Diepere peelings met bijvoorbeeld TCA en Phenol, werken in op de levende huid en zijn niet toegestaan als cosmetische behandeling. Een chemische peeling mag je niet aanbrengen op open huid of verse wondjes. Zie contra indicaties.
Cleopatra nam in haar tijd al een bad vol met ezelinnen melk (bevat lactid acid= melkzuur). Haar huid voelde nadien zijde zacht aan! Inmiddels weten we veel meer over chemische peelings en zijn er verschillende peelings te verkrijgen. Peelings welke weinig tot geen hersteltijd nodig hebben, maar ook peelings die zeer intens zijn. Verschillende sterktes en zuren hebben andere voordelen.
Verschillen tussen de zuren:
- Glycolzuur: behoort tot de groep Alfa Hydroxy Zuren (AHA-fruitzuren) Het heeft de kleinste moleculaire samenstelling, waardoor het diep in de huid kan doordringen. De dode huidcellen zorgen ervoor dat onze huid er grauw uitziet en dat de poriën verstopt kunnen raken, waardoor puistjes en mee-eters de kop op kunnen steken. Het zuur wordt gewonnen uit suikerriet, maar komt bijvoorbeeld ook voor in suikerbieten, meloen en ananas. Voor wie is Glycolzuur geschikt? Geschikt voor (oa) de lichte tot middel lichte huid. Gaat fijne lijntjes en rimpeltjes tegen. Gaat zonbeschadiging tegen. Vermindert verkleuringen op de huid. Glycolzuur kent een snelle penetratie.
- Amandelzuur: is een Alfa Hydroxy Zuur. De moleculaire structuur van amandelzuur is groter dan van de andere zuren. Het duurt langer om het oppervlak van de huid binnen te dringen. Hierdoor irriteert het minder. Voor wie is Amandelzuur geschikt? Geschikt voor de donkere huid en de huid met rosacea. Ideaal voor alle soorten acne, zoals cystische acne. Veroorzaakt geen ongewenste, huidskleur veranderingen. Amandelzuur kent een trage penetratie.
- Melkzuur: op glycolzuur na het meest effectieve fruitzuur (AHA). Voor wie is Melkzuur geschikt? Geschikt voor de dikke, vale, onzuivere huid. De huid met kerotosis pilaris (verhoornde pukkeltjes) vaak op bovenarmen en benen. De huid met psoriasis.
- Salicylzuur: is een Beta Hydroxy Zuur (BHA) . In vet oplosbaar zuur waardoor het de poriën kan binnen dringen en grondig reinigt. Ontstekingsremmende en antibacteriële werking. Voor wie is Salicylzuur geschikt? Uitermate geschikt voor de huid met acne.
Snelle penetratie versus trage penetratie:
- Snelle penetratie: deze zuren exfoliëren de bovenste lagen van de huid door een diepere penetratie van de resterende oplossing. Als dit gebeurt, neutraliseren ze zichzelf automatisch en penetreren ze niet nog dieper.
- Trage penetratie: deze zijn ideaal om op een zachte wijze de diepere lagen van de huid te exfoliëren. Hun moleculaire structuur is groter en dit zorgt ervoor dat het minder agressief is voor de huid. Dit is een ideale aanvulling op de werking van de zuren met een snelle penetratie.