Ik ben volwassen en heb last van acne met name rondom de mond. Wat kan ik hieraan doen?

Acne bij volwassenen. Veel volwassenen kampen helaas met acne. Een vaak voorkomende vorm is de acne rondom de mond. Wat kun je hier aan doen?

  • Kijk goed naar alle verzorgingsproducten die je gebruikt. Probeer enkel hypoallergenen producten te gebruiken. Vervang eventueel je tandenpasta, shampoo, gel, make-up.
  • Probeer zo min mogelijk met je handen aan het gebied rondom de mond te komen.
  • Ga niet zelf in weer met het uitknijpen van puistjes.
  • Verwijder ’s avonds je make-up. Gebruik het liefst enkel make up op waterbasis.
  • Gebruik geen scheermesjes van anderen en reinig het mesje na iedere scheerbeurt.
  • Vermijd blootstelling aan de zon.
  • Als je een puistje voelt op komen behandel deze dan met Benzoylperoxide (aanstippen) en met glycolzuur.
  • Gebruik een serum met Retinol rondom de mond. Breng voor het slapen gaan een dun laagje van het serum aan. Retinol en vitamine A kunnen er voor zorgen dat poriën minder snel verstopt raken en kunnen een uitbraak voorkomen. Vitamine A kun je verkrijgen op recept en het serum met Retinol is te verkrijgen op de website.
  • Ga voor medisch advies naar een arts, huidtherapeut of dermatoloog.

Hoe komt het dat de uitvoergangen van talgkliertjes verstopt raken?

Oorzaak 1: hormonen
Mogelijk ligt de oorzak in een veranderde hormoonhuishouding; een toename van testosteron (mannelijk hormoon). Talgklieren produceren meer en dikker talg. Huidschilfering neemt toe en hierdoor kunnen de kliertjes verstopt raken. Hormonale acne bij volwassen kan verergeren door bv de menstruele cyclus, een zwangerschap, de anticonceptiepil of het spiraaltje en de menopauze.

Oorzaak 2: cosmetica en andere stoffen
Cosmetische producten, make up kan de talgklieren verstoppen. Het werken met olie en/of chloorhoudende producten kan acne verergeren.

Oorzaak 3: mechanische/irriterende factoren
Acne kan verergeren door druk, wrijving, schuren. Hierbij kun je denken aan irritatie door scheren, het dragen van een pet of cap, zweetbandjes, bh bandjes etc.

Oorzaak 4: geneesmiddelen
Er zijn geneesmiddelen bekend die acne kunnen verergeren. Bijvoorbeeld bepaalde pilsoorten, bepaalde steroïden zoals prednison. Overmatig gebruik van anabolengebruik kan acne verergeren. androgeen acne veroorzaken.

Oorzaak 5: erfelijke aanleg
Erfelijke aanleg speelt een rol bij het krijgen van acne.