Is het verstandig om mijn huid met acne te scrubben?

Het is verstandig om liever niet te scrubben en sowieso niet te vaak, te hard en te lang. Heb je alleen mee-eters, dan kan het meestal weinig kwaad. Als je pukkels en puistjes hebt kun je de huid beschadigen en de acne kan zelfs verergeren.

Het meest effectieve cosmetische ingrediënt voor de behandeling van acne is salicylzuur. Salicylzuur is een exfoliant, verhoorning van de huid en verstopping van de talgklieren wordt tegengregaan. Concentratie van 2 tot 10% is over het algemeen voldoende om lichte tot milde acne te behandelen. Het gebruik van salicylzuur dien je langzaam aan op te bouwen. Benzoylperoxide wordt ook al jarenlang succesvol ingezet om acne te behandelen.
Benzoylperoxide is zonder recept te verkrijgen. Gebruik  een concentratie van 2,5 procent of hoger. Het doodt de bacterie propionibacterium acnes en wordt door de meeste mensen (mits je een dunne laag aanbrengt) goed verdragen. Een klein percentage ontwikkelt een allergie voor het product. Het product blijft werkzaam ook bij langdurig gebruik. Je dient de benzoylperoxide over het gehele geizcht te smeren, niet enkel het puistje aanstippen. Puistjes komen vaak na 2 weken pas naar voren en dit is de reden dat je je hele gezicht dient te behandelen. Stip je enkel het puistje aan, dan zal de acne niet verbeteren.