Ik heb puistjes op de billen, kan ik hier wat aan doen?

Puistjes op de billen kunnen erg lastig zijn. Mensen durven vaak niet naar de arts uit schaamte. Over het algemeen kun je de puistjes goed behandelen. Puistjes op de billen vallen niet onder acne. Het zijn ontstekingen*. Als je wat meer behaard bent kun je vaker last hebben van deze ontstekingen. Voorkomen is beter dan genezen.

  • Vermijd nylon ondergoed, strak zittende kleding, schurende spijkerbroeken etc.
  • Vermijd dat zweet opdroogt. Neem na het sporten liever direct een douche. Zweet en vuil is namelijk funest.
  • Verzorg je billen goed. Smeer de billen na het wassen in met een neutrale olie (bijvoorbeeld arganolie)
  • Gezond eten en drinken hebben waarschijnlijk een invloed. Vitamine C schijnt te helpen om de puistjes te voorkomen.
  • Als de puistjes blijven bestaan dan kun je deze behandelen met Benzoylperoxide en glycolzuur.

Een puistje (pukkel) is een afwijking of ontsteking in de huid. Het wordt veroorzaakt door een verstopping in de talgklieren door vuil en bacteriën.

*Ontsteking (inflammatie) is een reactie van het lichaam op beschadiging van weefsel of op prikkels van buiten. Dit kan door een microbiologische prikkel (bacteriën, virussen, schimmels), chemisch (irriterende stoffen enz.), fysisch (hitte, ioniserende straling, UV-straling etc.), een insectenbeet, maar ook het gevolg zijn van een auto-immuunreactie van het lichaam zoals onder meer bij reuma kan voorkomen. Een ontsteking heeft als doel het verwijderen van het schadelijke agens en het herstellen van de schade.

Er bestaat weleens de neiging om ontsteking en infectie door elkaar te halen, maar niet alle infecties gaan gepaard met ontsteking en lang niet alle ontstekingen worden veroorzaakt door infectie. Zo is een steriele ontsteking een ontsteking die niet wordt veroorzaakt door een organisme.

Bron: wikipedia