Gistpuistjes

Gistpuistjes of Pityrosporon folliculitis:  is een algemeen voorkomende en hardnekkige ontsteking (=itis) van de haarzakjes waardoor jeukende kleine pukkeltjes ontstaan, vooral op de rug en op de borst maar komt ook voor in het gezicht.

Het kenmerkt zich doordat er heel veel rode bultjes en puistjes zo groot als een speldeknop op de huid zichtbaar zijn, vooral op de rug en de borst, maar ook wel in het gezicht. De bultjes ontstaan door een ontsteking van de haarzakjes die door de gist pityrosporum ovale wordt veroorzaakt. Deze gist komt bij iedereen vrij algemeen voor in haarzakjes op de borst, rug en het gelaat, maar zorgt niet vaak voor problemen. Mensen met gistbultjes hebben puistjes en verstopte porien vooral op het voorhoofd, langs de haargrens en in de kaaklijn en nek zitten.

Deze bultjes treden vooral, maar niet alleen,  op bij jong-volwassenen. Uitlokkende factoren: omgevingsfactoren zoals een warm en vochtig klimaat, nauwsluitende kleding en het gebruik van vette, afsluitende crèmes. Verlaagde weerstand, diabetes en mensen die overmatige talgproductie hebben.

Hoe te behandelen?

Seleensulfide: dit middel wordt aangebracht en weer afgespoeld.
Ketoconazol crème: smeer gedurende enkele weken op de aangedane plekken.
Econazolspray: spray de aangedane huid 2x per dag in met dit middel. De behandelduur is 2-3 weken.
Itraconazol tabletten: anti-gist tabletten. Kuur van 1 a 2 weken.

Reinig de huid dagelijks met een milde cleanser, zoals onze Schuim make up remover. Daarnaast helpt een serum met barrièreherstellende ingrediënten zoals niacinamide. Combineer bovenstaande cremes met ingrediënten met een exfoliërende werking zoals salicylzuur of glycolzuur.

Behandeling met medicatie heef helaas een zeer beperkt en vaak tijdelijk effect!