Nog een acne blog? Nee, geen acne maar gistpuistjes

Jeugdpuistjes…je gaat er eindelijk mee naar de huisarts en eigenlijk wordt je niet heel erg serieus genomen. Helaas is dit maar al te vaak het geval! Met een uitspraak zoals :’over een paar jaar ben je er wel van af’ wordt je met een kluitje in het riet naar huis gestuurd. Niets zo dramatisch als de enorme psychische impact en gevolgen die acne op een jong volwassene kan hebben. De gevoolgen zijn vaak merkbaar tot ver in het volwassen leven.

Niet ieder puistje is acne. En dus kun je ook niet alle puistjes op dezelfde manier behandelen. Er zijn veel zaken die je zelf kan aanpakken om puistjes te verminderen. Echter in een aantal gevallen is dit niet afdoende en heb je medicatie nodig. Ook al ziet het er soms uit als acne, niet ieder puistje is ook daadwerkelijk acne. Bij met name vrouwen boven de 30 kan er sprake zijn van een ander probleem zoals bijvoorbeeld periorale dermatitis, rosacea of pityrosporum folliculitis (gistpuistjes). Deze aandoening die op puistjes lijkt heeft een andere aanpak nodig.

Geen acne, rosacea of periorale dermatitis….. het zijn pityrosporum folliculitis: gistpuistjes!

Gistpuistjes zie je met name bij jong-volwassenen, maar je kunt er op iedere elke leeftijd last van hebben. De bultjes en verstopte porien komen voor op het voorhoofd, langs de haargrens, in de kaaklijn en in de nek. De kleine bultjes, rood of kleurloos, kunnen vervelend jeuken. Soms zitten de bultjes werkelijk overal. Heb je aanleg voor allergien of keratosis pilaris (te behandelen met bv salicylzuur of vitamine a creme) , dan heb je een verhoogde kans op deze bultjes. De ontstekingen worden (anders dan bij acne) veroorzaakt door een gist. Iedereen draagt dit gist mee op de huid. Normaliter reageert de huid hier niet op door de aanmaak van bultjes. Warm en vochtig weer, veel zweten, nauw zittende kleding en het gebruik van vette, afsluitende crèmes verergeren of  lokken het ontstaan van de puistjes uit. Heb je een verlaagde weerstand, diabetis, vette huid dan loop je een verhoogd risico op het krijgen van deze gistpuistjes.

Wat zijn gistpuistjes?

Pityrosporon folliculitis (Nederlands: gistpuistjes) is een algemeen voorkomende en hardnekkige ontsteking van de haarzakjes waardoor (jeukende) kleine pukkeltjes ontstaan, vooral op de rug en op de borst.

Gistbultjes aanpakken!

Pak de uitlokkende factoren aan! Daarnaast zijn er een aantal zalfjes die je kunt gebruiken om de groei van gist tegen te gaan, bijvoorbeeld ketaconazol of seleensulfide. Je kunt ook een korte periode tabletten slikken. Reinigen met een goede cleanser, zoals de schuim make up remover van Thuispeeling (tegen grote porien) is essentieel. Het serum met niacinamide kan helpen de huid tot rust te laten komen.

Seleensulfide: Seleensulfide remt de aanmaak van huidtalg en doodt bepaalde gisten..
Ketoconazol crème: Ketoconazol doodt schimmel en gisten (zoals de Candida-gist).Bij huidinfecties met schimmels of gisten (zoals voetschimmel, pityriasis versicolor en seborroïsch eczeem)
Econazolspray: de aangedane huid wordt 2x per dag ingesprayed met dit middel. De behandelduur is doorgaans 2-3 weken.
Itraconazol tabletten: anti-gist tabletten. Het betreft meestal een kuur van 1 a 2 weken.
Behandeling met medicatie levert vaak slechts een beperkt en tijdelijk effect op! Combineer deze behandeling met salicylzuur, glycolzuur en niacinamide.

You must be logged in to post a comment.