Hyperpigmentatie, een lastig probleem!

Dagelijks word ik gebeld en krijg ik emailtjes over deze vervelende aandoening. Hyperpigmenatie is moeilijk te behandelen, u heeft een lange adem nodig en garanties kunnen niet worden gegeven. Als de vlekken weg zijn, is de kans groot dat ze na verloop van tijd toch weer de kop op steken, dit zien we met name bij de getinte huid. Het allerbelangrijkste is om verergering tegen te gaan! Hyperpigmenatie is geen ernstige of besmettelijke aandoening,  maar wordt wel als ontsierend ervaren en sociaal gezien is het zeer belastend voor degene die de donkere plekken op de huid heeft.

Verschillende soorten hyperpigmentatie.

Er zijn verschillende vormen van hyperpigmentatie. Als u weet welke vorm u heeft, dan kunt u hier de juiste behandeling op afstemmen en er voor zorgen dat de verkleuring niet verergert.  Hyperpigmentatie komt niet alleen op het gezicht voor. Korte uitleg over de vier soorten hyperpigmentatie:

 • Melasma: type hyperpigmentatie dat wordt veroorzaakt door hormonale fluctuaties en is een normaal verschijnsel bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap of tijdens de overgang. Het kan ook optreden als gevolg van een disfunctionele schildklier of als bijwerking van het gebruik van anticonceptiepil, spiraaltje of hormoontherapie. Dit type hyperpigmentatie is moeilijk om te behandelen.
  Zwangerschapsmasker

  Zwangerschapsmasker

 • Lentigo solaris: levervlekken of ouderdomsvlekken. Ze komen voor bij 90% van de mensen ouder dan 60 jaar en worden meestal veroorzaakt door (veelvuldige) blootstelling aan UV-stralen. Er zijn ook lentigos die geen relatie hebben met blootstelling aan de zon, deze worden veroorzaakt door een grotere systemische aandoening.
  Ouderdomsvelkken, levervlekken

  Ouderdomsvlekken

 • Post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH): wordt veroorzaakt door huidletsel, zoals psoriasis, brandwonden, acne en sommige huidverzorgingsbehandelingen. Het verdwijnt meestal als de huid zich vernieuwd, herstelt en geneest.
  Post-inflammatoire hyperpigmentatie

  Post-inflammatoire hyperpigmentatie onstaat door een trauma aan de huid.

 • Geneesmiddelgeïnduceerde hyperpigmentatie: is een secundaire vorm van hyperpigmentatie welke optreedt wanneer geneesmiddelen een ontsteking en uitbarsting op de huid veroorzaken.

Heeft u last van de vlekken? Ga altijd naar een huisarts, huidtherapeut of dermatoloog om uw huid goed te laten bekijken en om er achter te komen van welk type hyperpigmentatie u last heeft. De behandelaar zal vragen stellen over uw levensstijl en medische geschiedenis, uw huid zal worden onderzocht. Uw behandelaar zal u de volgende vragen te stellen om te helpen bepalen welk type hyperpigmentatie u heeft:

 • Komt u vaak in de zon?
 • Hoe vaak gaat u onder de zonnebank?
 • Gebruikt u dagelijks een zonnebrandcrème?
 • Bent u in uw jeugd vaak blootgesteld aan de zon?
 • Bent u als kind in gesmeerd met zonnebrandcreme?
 • Heeft u bepaalde aandoeningen?
 • Bent u zwanger of recent zwanger geweest?
 • Gebruikt u voorbehoedsmiddelen of hormonale substitutietherapie?
 • Welke medicijnen neemt u in?
 • Welke huidbehandelingen heeft u ondergaan? In kliniek of salon of bijvoorbeeld bij de plastisch chirurg.

Kun je pigmentvlekken wegsmeren?

Alfahydroxyzuren (AHA’s zoals bijvoorbeeld glycolzuur, citroenzuur, amandelzuur) en producten die retinoïden bevatten (Tretenoine, Retinol serum), deze exfoliëren en verjongen de huid, zijn zeer nuttig bij de behandeling van alle soorten hyperpigmentatie.

Hydroquinone. Wetenschappelijk bewezen en het meest effectieve middel om de huid lichter te maken, goedgekeurd door de FDA. Hydrochinon is echter een middel wat niet langdurig gebruikt kan en mag worden. Verkrijgbaar op recept van de dokter.

Kojiczuur. Dit zuur is afgeleid van een schimmel en werkt op dezelfde manier als hydrochinon.

Azelaïnezuur. Oorspronkeljk ontwikkeld om acne te behandelen en tevens een effectieve behandeling gebleken voor hyperpigmentatie.

Amandelzuur. Dit type zuur, afkomstig uit amandelen, wordt gebruikt om alle vormen van hyperpigmentatie te behandelen.

Smeren helpt niet. En nu?

Als de hyperpigmentatie door smeren niet vervaagt, dan kunt u overwegen om een andere behandeling uit te laten voeren.

U kunt salicylzuur gebruiken om de huid dusdanig te laten afschilferen zodat de vlekken hiermee met de schilfers van de huid af vallen.

IPL (Intense Pulsed Light) terapie of laser terapie. Richt zich selectief op donkere vlekken. IPL-apparaten worden gebruikt onder strikte supervisie door een getrainde arts.

Behandel hyperpigmentatie met vrij verkrijgbare medicijnen. Als u hyperpigmentatie wilt behandelen zonder recept, kijk dan naar andere opties:

Vrij verkrijgbare crèmes. Deze werken door de melanineproductie te vertragen en bestaande melanine uit de huid te verwijderen. Zoek naar producten die een combinatie van de volgende ingrediënten bevatten: glycolzuur, amandelzuur, cysteamine, hydrochinon, sojamelk, komkommer, kojic zuur, calcium, azelaïnezuur of arbutine.

Een behandeling die Retin-A of alfa-hydroxyzuren bevat, zoals het smeren van Tretenoine creme of het gebruik van een retinol serum.

Probeer een huismiddeltje. Zoek naar recepten met de volgende ingrediënten: rozenbottel olie, gepureerd sap van de komkommer en de aardappel, citroensap, aloë Vera.

Allerbelangrijkste tip!

Allerbelangrijkste tip: vermijd of beperk de blootstelling aan UV-stralen. Blootstelling aan UV-stralen is de meest voorkomende oorzaak van hyperpigmentatie. De hyperpigmentatie die u al heeft wordt niet minder door het mijden van de zon, maar u kunt voorkomen dat de verkleuring zich uitbreid en diper van kleur wordt. Gebruik iedere dag een crème met spf of een zonnebrandcrème. Draag een hoed en bril als u wordt blootgesteld aan direct zonlicht.

Ga niet onder de zonnebank!

Ga niet zonnebaden.

Tip: kijk goed naar de medicijnen die u slikt. U kunt niet zomaar stoppen met bepaalde medicatie. Hyperpigmentatie is een veel voorkomende bijwerking van vormen van anticonceptie en andere medicatie die hormonen bevatten. Als u kunt overschakelen naar een ander medicijn of als u kunt stoppen met de medicatie, dan is dit de moeite van het overwegen waard. Stop nooit zomaar op eigen houtje met bepaalde middelen. Overleg met uw arts of apotheker.

Tip: zeker als u een getinte of donkere huid heeft dient u echt uit te kijken met bepaalde huidbehandelingen. Beschadiging (trauma) van de huid kan leiden tot donkere verkleuringen. Overweegt u bijvoorbeeld een laser behandeling zorg er dan voor dat u naar een gespeciliseerde kliniek gaat met een arts die zich heeft bekwaamd en zeer ervaren is binnen  het vakgebied.

Tip: kijk ook uit met het ontharen, epileren of harsen van haren in het gezicht. De donker gekleurde bovenlip is een typisch verschijnsel van het epileren van de haartjes.

You must be logged in to post a comment.