Wat zijn parabenen en zijn deze veilig?

Parabenen

Parabenen chemische structuur

Ook in enkele van onze producten vindt u deze conserveermiddelen terug. Er doen veel (spook) verhalen de ronde over deze houbaarheidsingredienten. Parabenen zijn onmisbaar voor de veiligheid van producten die we dagelijks gebruiken. Ze worden gebruikt voor het conserveren van voeding, geneesmiddelen, cosmetica, en andere consumentenproducten die gevoelig zijn voor besmetting door bacteriën. Parabenen zijn in lage concentraties al effectief en werkzaam. Alle conserveringsmiddelen die in cosmetica worden gebruikt, moeten eerst beoordeeld zijn door het onafhankelijk wetenschappelijk comité van de Europese Commissie.

Het gebruik  in cosmetica is veilig, ook in cosmetica voor kinderen. Wetenschappelijke studies hebben dit aangetoond. Parabenen zijn in Europa wettelijk toegestaan voor gebruik als conserveermiddel en worden al meer dan 50 jaar toegepast om de veiligheid van consumentenproducten te garanderen. Zonder conserveermiddelen zouden producten bederven. Een goede conservering is essentieel voor het veilig gebruik van producten.

In de biologische cosmetica zitten biologische conserveermiddelen.

Op de verpakking van een product lees je soms ‘zonder parabenen’. De tekst geeft informatie over de samenstelling van het product, maar niet over de veiligheid ervan.