Woordenboek

Het woordenboek geeft u informatie en definities van veel voorkomende woorden m.b.t. huidproblemathiek, chemische peelings, dermarollers.

Zoek op beginletter:

Woorden met de letter: A

Acne is een verzamelnaam van enige, onderling verschillende huidaandoeningen, die alle te herkennen zijn aan het optreden van puistjes.
Acne ontstaat door verstopte of ontstoken talgkliertjes, poriën met talg, bacteriën en vetzuren. Deze talgophopingen veroorzaken ontstekingen in de omliggende huid: er ontstaan rode bultjes, puistjes en onderhuidse ontstekingen. Acne komt vooral voor in het gezicht, op de borst en op de rug.
Acne verergert door peuteren, dus laat je huid met rust.
Medicijnen kunnen acne verminderen.

Totaalpakket acne donkere huid

Totaalpakket acne blanke/ licht getinte huid

Acne begrijpen en behandelen

 

 

Arganolie is een plantaardige olie, die wordt gewonnen uit pitten van vruchten die aan de arganboom, Argania spinosa, groeien. De vruchten van de arganboom zijn groen en te vergelijken met olijven. Het verschil met de olijf is dat de arganvruchten groter en ronder zijn.

Antibioticum is een geneesmiddel tegen ontstekingen.

Hidradenitis: huidziekte met terugkerende ontstekingen van de haarzakjes, talgkliertjes en zweetkliertjes.
Ze komen voor in de oksels, liezen, de schaamstreek, onder de borsten, in de nek of op de rug.
Pijnlijke zwellingen met pus, holtes, gangetjes, knobbeltjes en littekens.

Hidradenitis: huidziekte met terugkerende ontstekingen van de haarzakjes, talgkliertjes en zweetkliertjes.
Ze komen voor in de oksels, liezen, de schaamstreek, onder de borsten, in de nek of op de rug.
Pijnlijke zwellingen met pus, holtes, gangetjes, knobbeltjes en littekens.

Vitamine A of retinol is van belang voor de opbouw van haarvaten en daarmee voor de gezondheid van alle cellen.

Amandelzuur is een Alpha Hydroxy zuur (AHA) gemaakt van het extract van amandelen. Het heeft anti bacteriele eigenschappen en om deze reden is het een veel gebruikt ingredient in cosmetica. Volgens Wikipedia is het in de laatste eeuwen ook gebruikt als een anti bioticum.

Amandelzuur heeft een groter molecuul dan bijvoorbeeld glycolzuur. Dit is de reden,  dat het de huid vrijwel niet irriteert en dat verbranding bijna onmogelijk is. Het heeft dezelfde ‘anti- aging’effecten als andere zuren. Het geeft een versnelde celdeling, dode huidcellen worden verwijderd, collageen productie wordt gestimuleerd. Amandelzuur wordt succesvol gebruikt in de bestrijding tegen acne.

Er worden veel positieve eigenschappen toe gedicht aan amandelzuur.  Een van deze eigenschappen is,  dat amandelzuur pigmentvlekjes zou laten vervagen. Daarnaast zou dit zuur een positief effect hebben na een chirurgische ingreep. Deze eigenschappen zijn niet onderbouwd met onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek.

Als je een product gebruikt met amandelzuur is het belangrijk dat je jezelf goed beschermt tegen de zon (altijd een anti zonnebrandcreme gebruiken met een hoge factor en bij voorkeur meerdere malen per dag insmeren) en directe blootstelling aan de zon zoveel mogelijk vermijd.

 

Cosmetica producten worden dagelijks gebruikt. Bij enkele gebruikers kunnen ongewenste huidreacties optreden. Meestal zijn deze reacties niet ernstig en van voorbij gaande aard. Slechts 10% van alle huidreacties betreft een echte contactallergie. De  meeste mensen die last krijgen van een ernstige reactie, reageren op parfum in een cosmetica product.

 

Atopisch eczeem is een veel voorkomende, niet besmettelijke, chronische ontstekingsziekte van de huid. Het woord “atopie” betekent “neiging tot allergisch reageren”. “Eczeem” is een medische term en verwijst naar de aanwezigheid op de aangedane huid van: roodheid, schilfering, warmte, zwelling, rode bultjes, vochtblaasjes, vochtafscheiding (“natten”), korstjes en krabeffecten. Deze verschijnselen kunnen naast en na elkaar aanwezig zijn. Atopisch eczeem is slechts één van de vele vormen van eczeem. Vanwege de erfelijke aanleg van deze huidziekte wordt het ook wel “constitutioneel eczeem” genoemd. Synoniemen zijn “atopische dermatitis” of “neurodermitis”. Engelse benamingen voor de aandoening zijn “atopic dermatitis” of “atopic eczema”.

X