Amandelzuur

Amandelzuur is een Alpha Hydroxy zuur (AHA) gemaakt van het extract van amandelen. Het heeft anti bacteriele eigenschappen en om deze reden is het een veel gebruikt ingredient in cosmetica. Volgens Wikipedia is het in de laatste eeuwen ook gebruikt als een anti bioticum.

Amandelzuur heeft een groter molecuul dan bijvoorbeeld glycolzuur. Dit is de reden,  dat het de huid vrijwel niet irriteert en dat verbranding bijna onmogelijk is. Het heeft dezelfde ‘anti- aging’effecten als andere zuren. Het geeft een versnelde celdeling, dode huidcellen worden verwijderd, collageen productie wordt gestimuleerd. Amandelzuur wordt succesvol gebruikt in de bestrijding tegen acne.

Er worden veel positieve eigenschappen toe gedicht aan amandelzuur.  Een van deze eigenschappen is,  dat amandelzuur pigmentvlekjes zou laten vervagen. Daarnaast zou dit zuur een positief effect hebben na een chirurgische ingreep. Deze eigenschappen zijn niet onderbouwd met onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek.

Als je een product gebruikt met amandelzuur is het belangrijk dat je jezelf goed beschermt tegen de zon (altijd een anti zonnebrandcreme gebruiken met een hoge factor en bij voorkeur meerdere malen per dag insmeren) en directe blootstelling aan de zon zoveel mogelijk vermijd.