Acne begrijpen en behandelen

Acne kan zich openbaren in een milde vorm met sporadisch een puistje tot langdurige irritatie van de huid die maanden of zelfs vele jaren kan duren. Meestal associëren we acne met tieners, maar acne treft ook volwassenen. Er zijn veel mythes over acne, de oorzaken en de behandelingen. Dit artikel behandelt al deze aspecten, u wordt geïnformeerd over de bewezen feiten, de oorzaken en hoe u dit huidprobleem het best kunt aanpakken. Of u nu last hebt van acne, iemand kent die last heeft van acne of ooit nieuwsgierig was naar wat acne heeft veroorzaakt toen u een tiener was, dan is dit artikel voor u.

Wat veroorzaakt acne?

Acne is een verzamelnaam van enige, onderling verschillende huidaandoeningen, die alle te herkennen zijn aan het optreden van puistjes. 4 belangrijke aspecten:

• Overmatige talgproductie

• Verstopte poriën

• Dode huidcellen

• Bacteriële infectie

Talg/ olie productie is een normaal onderdeel van een gezonde huid. Zonder actieve olieproductie zou uw huid minder elastisch worden, droog aanvoelen, jeuken, geïrriteerd en gerimpeld raken.

Wanneer de huid overmatig talg produceert, kan deze zich ophopen in de haarzakjes. Dit is de reden waarom acne niet voorkomt op delen van het lichaam waar het haar niet kan groeien, zoals de palmen van de handen. Door de opeenhoping van talg en een trage  celvernieuwing kan een broeinest van bacteriën ontstaan en kunnen er infecties optreden.

Bij een bacteriële infectie, ziet u een puistje, dat rood is aan de randen en wit in het midden. Als een porie eenvoudig wordt verstopt door talg of dode huidcellen, zonder infectie, dan zal u een wit kopje/puistje zien. Een mee-eter is een ophoping van hoorn gemengd met talg in de uitmonding van het haarzakje. De zwarte kleur berust op het melanine bevattend keratine.
Wie krijgt acne

Iedereen kan acne krijgen in meer of mindere mate, maar verschillende factoren verergeren de aandoening. Waarom krijgt de een wel last van acne en de ander niet?

Excessieve talgproductie en trage celvernieuwing dragen bij aan verstopte poriën en bacteriële infecties worden in het algemeen verergerd door:

• Hormonen

• Medicijnen

• Genetische aanleg

• Stress

Hormonen zijn de meest voorkomende reden waarom we puistjes krijgen. Dit is de reden waarom tieners/pubers vaker last hebben van de aandoening. Tijdens de adolescentie veranderen hormonen en worden ze in overvloed geproduceerd. Deze onbalans kan zich uiten in rusteloosheid, stemmingswisselingen en acne. Helaas zijn deze hormonale veranderingen niet enkel merkbaar in onze tienerjaren. Vrouwen ervaren ook sterke hormonale veranderingen tijdens bijvoorbeeld de zwangerschap en de overgang. Acne kan ook nu weer de op op steken.

Bepaalde soorten medicijnen kunnen acne veroorzaken danwel verergeren. Bent u recent begonnen met het gebruik van de pil/ spiraaltje of als u corticosteroïden gebruikt, dan is het mogelijk dat de acne klachten hier vandaan komen.

Genetische factoren spelen helaas een sterke rol bij acne. Als uw beide ouders acne hebben gehad zijn de kansen zeer verhoogd dat de kinderen hier ook last van krijgen.

Stress draagt ​​niet bij aan acne op de lange termijn. Echter, schommelingen in de hormoonhuishouding veroorzaakt door stress kan puistjes veroorzaken. Dit is waarom je soms een puistje opmerkt vlak voor een belangrijke afspraak, een examen etc.

De invloed van eten

 

Er zijn studies uitgevoerd om een ​​verband te vinden tussen bloedsuikerpieken/spiegels en acne. Veel van deze onderzoeken zijn kleinschalig, zijn gebaseerd op vragenlijsten, zijn niet herhaald en bestaande factoren zijn niet uitgesloten. Hoewel een dergelijke correlatie mogelijk bestaat, is deze niet wetenschappelijk bewezen. Dit wil niet zeggen dat u als persoon niet de link legt tussen bepaalde uitlokkende factoren/ voedingsmiddelen en het verergeren/ ontstaan van acne.

 

 

Mythen rondom acne

 

Acne wordt NIET veroorzaakt door:

• Vet voedsel

• Chocola

• Hygiëne (onvoldoende)
Vet voedsel en chocolade

Er is geen wetenschappelijk aangetoond verband tussen het eten van vet voedsel en de overproductie van talg in uw huid. Uiteraard moedigen we u niet aan om vet voedsel of overtollige suiker tot u te nemen. Dit heeft te maken met gezondheidsgerelateerde redenen zoals het onstaan van overgewicht (obesitas) en diabetes.

Hoe weten we dit nu?

De talg in de huid wordt geproduceerd door een klier verbonden met de haarschacht, de talgklier genoemd. Deze klier is niet verbonden met uw maag en deze klier zal talg blijven produceren, zelfs als u geen pizza, friet of chocolade meer eet.
Hygiene

Helaas wordt er vaak een (onterecht) verband gelegd tussen de huid met acne en een matige hygiene. We zien dan ook regelmatig dat de mensen die last hebben van acne de huid extreem gaan uit drogen door bijvoorbeeld vaak te douchen. Acne wordt NIET veroorzaakt door een te kort aan reiniging, het excessieve gebruik van gezichts-/ reinigingslotions danwel vaak douchen kan niet voorkomen dat puistjes de kop op steken. Sterker nog het kan ervoor zorgen de talgproductie dusdanig uit balans raakt dat dit symptomen verergert.
Hoe weten we dit?

Normale zeep droogt de huid uit en lijkt een onmiddellijke oplossing voor uw talgprobleem te zijn. De talgproductie gaat gewoon door en verergert zelfs.

Wanneer u een agressieve reinigingsmethode gebruikt om de talg weg te spoelen, worden de klieren aangespoord om de talgproductie te verhogen. Uw lichaam wil namelijk deze ‘disbalans’ herstellen. Het scrubben van de huid kan tevens irritatie veroorzaken, de huid kan open gaan en bacterien kunnen hierdoor binnen dringen en infecties veroorzaken. Behandelingen

Er zijn zeer veel verschillende behandelingen om acne te bestrijden, deze zijn afhankelijk van de mate waarin u hinder ondervindt van de acne. Een arts zal een infectie bestrijden en behandelen met antibiotica, deze middelen zijn zijn niet bedoeld voor langdurige behandeling en moeten spaarzaam worden gebruikt, omdat er bij teveel gebruik een resistentie kan onstaan. De drie meest voorkomende behandelingen:

• Retinoïden, vitamine a creme (tretenoine) of orale vitamine a (isotretinoïne)

• Anti androgenen, lokaal systemisch – antibioticum

• Salicylzuur

• Milde chemische peelings zoals een behandeling met Glycolzuur

Retinoïden zijn chemisch verwant aan vitamine A en zijn zeer effectief in de behandeling tegen acne. Ze stimuleren een versnelde celdeling, wat helpt bij het voorkomen van de ophoping van dode cellen die de poriën kunnen verstoppen.

Antia androgenen zijn een klasse medicijnen die het effect van androgene hormonen blokkeren om de talgproductie te verminderen. Er zijn verschillende soorten anti-androgene geneesmiddelen beschikbaar voor verschillende medische aandoeningen, mbt acne kun je denken aan anticonceptie.

Salicylzuur is een veelgebruikt ingrediënt in vrij verkrijgbare en professionele acnebehandelingen. Salicylzuur helpt de poriën te ontstoppen door talg en andere onzuiverheden op te lossen en zodoende om puistjes en mee-eters te voorkomen. Het heeft geen invloed op de productie van talg.

Een milde chemische peeling kan een geweldige manier zijn om acne vanuit een andere hoek aan te pakken. Milde peelings veroorzaken eigenlijk weinig tot geen afschilfering en worden meestal herhaald met tussenpozen van 1 of enkele weken. De dode huidcellen worden opgeruimd en de poriën worden ontstopt. Daarnaast stimuleren ze de vorming van collageen die de huid herstelt en verstevigd. De effecten van een peeling zijn vergelijkbaar met die van een Retinoïde, maar we zien over het algemeen minder huidirritatie.

Bij Thuispeeling verkopen we een grote verscheidenheid aan producten voor de huid die gevoelig is voor acne, gezichtsreinigers, serums, maskers en chemische peelings. We houden de prijs zo laag mogelijk en proberen samen met u de best mogelijke resultaten te behalen.

Als u vragen heeft over onze producten, kunt u ons altijd mailen, bellen of appen. We begrijpen heel goed dat acne een frustrerende en ontwrichtende ervaring voor u is. We kunnen er niet voor zorgen dat alle vormen van acne verminderen, echter vele klanten ervaren een enorm verschil na behandeling met onze producten.

 

You must be logged in to post a comment.