Woordenboek

Het woordenboek geeft u informatie en definities van veel voorkomende woorden m.b.t. huidproblemathiek, chemische peelings, dermarollers.

Zoek op beginletter:

Woorden met de letter: C

De COSMOS-standard is een samenwerkingsverband tussen de grote certificatieorganen voor organische en natuurlijke cosmetica. De standaard is gesticht door de keurmerken BDIH (uit Duitsland), Cosmebio (uit Frankrijk), ECOCERT (uit Frankrijk), ICEA (uit Italië), en de Soil Association (uit Groot Brittannië).

Cellulite (wordt vaak verward met Cellulitis, ‘itis’duidt op een ontsteking) is geen ziekte en is volledig onschuldig, wordt in de cosmetische industrie een wat bobbelige structuur in de huid en het onderhuids bindweefsel bedoeld. Helaas is er geen wetenschappelijk bewezen behandeling om cellulite te verwijderen. Voorkomen kan in beperkte mate door een gezonde levensstijl na te streven en voldoende te bewegen.

Vitamine C is nodig voor de vorming van collageen (bindweefsel). Collageen zorgt voor een egalere, stevigere huid. Vitamine C kan acne en pigmentvlekken verminderen, heeft een positief effect op rosacea, is een sterke antioxidant en kan uv-schade beperken.

Dermatitis perioralis: tijdelijke, niet besmettelijke ontsteking van de huid rondom de mond, bestaande uit rode, droge pukkeltjes, puistjes of blaasjes. Deze pukkeltjes jeuken.

Noduli of cysten komen voor bij ernstige acne, het zijn grote ernstig, ontstoken bulten die erg pijnlijk zijn en wel 4-6 mm in diameter kunnen zijn.

Chemische peelings behandelen de huid met een chemische stof die de oppervlakkige huidcellen verwijdert. Er zijn verschillende zuren die hiervoo worden gebruikt:

  • Glycolzuur of salicylzuur, milde zuren.
  • Fenolzuur, de meest agressieve stof, die diep in de huid doordringt en bedoeld is om diepere rimpels en felle verkleuringen te verbeteren. Een fenolpeeling moet in een kliniek onder narcose gebeuren.
  • Trichloorazijnzuur (TCA), agressief zuur dat de cellen van de opperhuid wegbrandt.

Clearasil: merknaam van huidverzorgingsproducten welke rond 1950 in de USA is ontwikkeld mn voor de (preventieve) behandeling van acne. Het bevat mn benzoylperoxide, triclosan, salicylzuur en/of waterstofperoxide.

Couperose kenmerkt zich door de aanwezigheid van veel uitgezette rode en/of blauwe bloedvaatjes in het gezicht. Deze aandoening die met name voorkomt bij blanke mensen (met name bij vrouwen)  boven de 30 jaar,  is volledig onschuldig verschijnsel. Een andere medische term voor couperose is “essentiële teleangiëctasiëen”. Hoewel onschuldig is couperose voor veel mensen storend. De huid met couperose is een zeer gevoelige huid en hier dien je rekening mee te houden. Blootstelling aan de zon en overmatig alcoholgebruik kunnen couperose verergeren. Couperose is goed te behandelen door middel van lasertherapie.

Basaalcel carcinoom; is de meest voorkomende vorm van huidkanker, deze zaait vrijwel nooit uit en is zelden levensbedreigend. Basaalcelcarcinoom omvat ongeveer 70% van alle nieuwe gevallen van huidkanker. Vooral mensen van 45 jaar en ouder treft deze vorm van huidkanker. Ook jongere mensen kunnen een basaalcelcarcinoom krijgen.

Basaalcarcinoom kan overal voorkomen, echter mn op het gezicht en het (kale) hoofd. Mensen met huidtype 1 en 2 die een hoge mate van blootstelling aan zon of zonnebank hebben gehad, ontwikkelen het grootste risico op het onstaan van basaalcarcinoom.

Bescherm de huid zomer en winter tegen de schadelijke invloed van de zon.

X