DRUKTE BIJ POSTNL- Pakketten vertraagd!

Vragen? Stuur een mail: info@thuispeeling.nl

Stop Acne

Welkom op de pagina van Thuispeeling. Deze pagina richt zich volledig op acne, de problematiek, de achtergrond, de oplossing. U vindt hier eerlijke informatie en passende producten die u kunnen helpen om de acne te verminderen en/of onder controle te krijgen. Thuispeeling vindt het belangrijk dat u zichzelf goed informeert en producten kunt aanschaffen voor een toegankelijke prijs.

Verschillende soorten acne

Er zijn veel vesrchillende soorten acne te onderscheiden. Hieronder uitleg over de meest voorkomende vormen en de mogelijke behandelopties. Wil je extra informatie? lees dan ook de Blog artikelen over acne en kijk vooral bij de meest gestelde vragen.

Acne kent verschillende specifieke verschijnings vormen. Veel voorkomende soorten acne zijn:

Acne comedonica
Bij deze vorm staan comedonen, oftewel mee-eters, cetntraal. 100-den mee eters in het gezicht en op het lichaam (borst, rug, schouders) komt voor.  Comedonen kunnen worden verwijderd. Dit heeft enkel effect als er wordt gezorgd dat de comedonen niet terug keren. Ontstekingen en puistjes komen bij deze vorm vrijwel niet voor. Comedonen veroorzaken een bobbelig huidoppervlak, wat door veel mensen als enorm storend ervaren wordt.

Soorten comedonen
Twee soorten comedonen: open comedonen en gesloten comedonen.

Open comedonen of ‘black heads’
Deze zogenaamde ‘black heads’ zien er uit als zwarte puntjes in grove poriën en komen met name voor op de neus, de kin, de rug en de schouders. Ook op andere plaatsen waar de  poriën verwijd zijn kunnen de black heads de kop op steken zoals tussen de wenkbrauwen of zelfs in de oorschelp. De zwrte verkleuring wordt veroorzaakt door de stof melanine. Het is dus geen vuiligheid in de poriën. Deze black heads zijn onschuldig, echter als het er meer worden en ze gaan ontsteken kan er huidschade ontstaan.

Gesloten comedonen of ‘white heads’
Witte mee-eters of ‘white heads’ worden zo genoemd omdat er witgelige bultjes onder de opperhuid zichtbaar zijn. Deze comedonen zijn moeilijk uit te drukken en veroorzaken vaak ontstekingen. Deze ontstekingen brengen vaak schade toe aan de huid.  Een white head nestelt zich graag op de kin en de kaaklijn.

Oorzaak van acné comedonica

Een combinatie van factoren spelen een rol in het ontstaan van comedonen.

 • onder invloed van mannelijke hormonen (mn in de puberteit) produceren de talgklieren meer talg
 • te dikke hoornlaag, teveel aan dode huidcellen, sluit de uitgang van de talgklier af. Talg kan niet naar buiten en hoopt zich op waardoor een witte mee-eter onstaat. Als de talg door een te hoge druk toch naar buiten komt kan er een onsteking=een puistje ontstaan.

Behandeling van acné comedonica

 • verwijderen van comedonen (dit dient altijd vakkundig te gebeuren en altijd hygienisch)
 • de talgproductie verminderen
 • verdunnen van de verdikte hoornlaag en verwijderen van teveel dode huidcellen (salicylzuur, glycolzuur en melkzuur)

Met name het gebruik van goede reiniginsproducten, verzorging en peelings helpen je om deze vorm van acne onder controle te krijgen.

Lees hier meer over het gebruik van een peeling bij acné comedonica

Remmen van de talgproductie:
Vitamine A-zuur (op recept)
Retinol (Thuispeeling serum)Sebum
Benzoylperoxide (Thuispeeling)
Sebum met niacinamide (Thuispeeling serum)
Reinigen (Thuispeeling Foam )
Retinol (Thuispeeling serum)
Ontstoppen van de poriën:
Vitamine A-zuur (op recept)
Retinol ()
Glycolzuur (Thuispeeling)
Salicylzuur (Thuispeeling)
Benzoylperoxide (Thuispeeling)

Acne conglobata

Dit is een zeer heftige vorm van acne die gepaard gaat met diepe ontstekingen van de talgklieren, dikke rode en pijnlijke bobbels. Ontstekingen kunnen in elkaar overgaan waardoor een flink ontstoken gebried ontstaat. Deze vorm kan gepaard gaan met abcessen, holtes gevuld met pus en bloed. Acné conglobata komt voor in het gezicht, op de schouders en rug.  Jongens en mannen hebben het meest last van deze vorm.

Ontstaan van acné conglobata
Deze vorm ontstaat vaak in de puberteit bij mn jongens onder invloed van het hormoon testosteron. Erfelijke aanlef speelt een rol. Testosteron zorgt voor een verhoogde talgproductie en de samenstelling van het talg verandert. Dode huidcellen klonteren samen bij de uitgangen van de talgklieren. De talgafvoer stagneert. Bacteriën (Propionibacterium acnes) vermenigvuldigen zich in snel tempo.  en veroorzaken ontstekingen waardoor waardoor rode, pijnlijke knobbeltjes verschijnen, puisten en absessen verschijnen. Deze onstekingen kunnen blijvende weefselschade vormen, dit zijn acné-littekens.

(mogelijke) Oorzaak van acné conglobata

 • erfelijkheid, gevoeligheid voor testosteron
 • fysische factoren: wrijving, zonlicht, vochtige warmte, zweten
 • uitknijpen (ondeskundig) van ontstekingen kan zorgen voor uitbreiding en vorming van acné-littekens
 • zuivelproducten en bepaalde leefgewoontes

Behandeling van acné conglobata
De behandeling is vaak langdurig. Behandeling vereist een gecombineerde aanpak + een dosis motivatie en toewijding.

 • verwijderen van comedonen (dit dient altijd vakkundig te gebeuren en altijd hygienisch)
 • de talgproductie verminderen
 • verdunnen van de verdikte hoornlaag en verwijderen van teveel dode huidcellen (salicylzuur, glycolzuur en melkzuur)
 • medicamenteuze behandeling

Goede reiniginsproducten, verzorging en peelings kunnen helpen om deze vorm van acne te verminderen.

Lees hier meer over het gebruik van een peeling bij acné conglobata

Remmen van de talgproductie:
Vitamine A-zuur (op recept)
Retinol (Thuispeeling serum)Sebum
Benzoylperoxide (Thuispeeling)
Sebum met niacinamide (Thuispeeling serum)
Reinigen (Thuispeeling Foam )
Retinol (Thuispeeling serum)
Ontstoppen van de poriën:
Vitamine A-zuur (op recept)
Retinol ()
Glycolzuur (Thuispeeling)
Salicylzuur (Thuispeeling)
Benzoylperoxide (Thuispeeling)

Acné-littekens na acné conglobata
Voor de behandeling van acné-littekens ten gevolge van acné conglobata kunt u resurfacing met de laser overwegen.

Acne excoriée des jeunes filles
Franse benaming voor een vorm van acné die we ook wel ‘krab acné’ noemen. We zien deze vorm vooral bij jonge meisjes en vrouwen (jeunes filles). Op de voorgrond staan krablaesies in het gezicht of op de rug. Mn jonge meisjes hebben de neiging om iedere oneffenheid ‘uit te knijpen’waardoor de huid beschadigd raakt. Het gevolg is dat er korstjes, littekentjes, hypopigmentatie, postinflammatoire hyperpigmentaties en open wondjes kunnen ontstaan.

Ontstaan van acné excoriée des jeunes filles
Vaak wordt er obsessief gekrabt of gepulkt aan de huid, haartjes worden uitgetrokken,  zonder erbij na te denken. Deze huidklacht wordt ook wel skin picking genoemd. Stress en spanning verergert deze aandoning. Veel mensen met acné excoriée schamen zich en zijn onzeker over hun beschadigde huid. De beschadigingen worden gecamoufleerd met een dikke laag make-up.

Wanneer skin picking jarenlang aanhoudt, kan er huidschade ontstaan. Onderliggende oorzaak kan een psychische oorsprong hebben. Aanpak dient ook gericht te zijn op deze mogelijkheid.  s

Beh

andeling van acné excoriéé des jeunes filles
Belangrijk is het om met deze klachten naar uw huisarts te gaan.

Acnétherapie bij acné excoriée des jeunes filles

Bestaande acné kan behandeld worden volgens de gangbare richtlijnen. Als de oneffenheden hiermee worden weggenomen kan het zo zijn dat de behoeft aan Skin picking afneemt.

Peelings bij acné excoriée des jeunes filles
Met een lichte peeling kan de beschadigde en licht onzuivere huid op een gecontroleerde manier worden verbeterd. Salicylzuur heeft het vermogen om aanwezige ontstekingen te verminderen en  het onstaan van nieuwe mee-eters te voorkomen.

Acne tarda
Is een vorm van acné die vaak ontstaat bij vrouwen van 25 jaar of ouder en meestal tot uiting komt op de onderste helft van het gezicht.

Acne Vulgaris
‘Vulgaris’ is de latijnse benaming voor ‘gewoon’. Dit is de meest voorkomende vorm van acné waarbij alle symptomen in mogelijk mildere vorm voorkomen.

Hidradenitis supperativa
Bij deze vorm van acne komt de afwijking voor in de liezen en de oksels.

× Neem contact op