Meeste gestelde vragen over: Peeling

Chemische peelings zoals fruitzuur peelings, AHA’s en BHA’s, (zie onder) worden gebruikt om de bovenste lagen van de huid te vernieuwen en zorgen voor een oppervlakkige peeling. De dode huidcellen worden als het ware opgeruimd en tevens worden de cellen gestimuleerd om collageen aan te maken. Dit proces zorgt ervoor dat fijne lijntjes en littekentjes minder zichtbaar worden en dat je huid er fris uit ziet. Diepere peelings met bijvoorbeeld TCA en Phenol, werken in op de levende huid en zijn niet toegestaan als cosmetische behandeling.

Ja, de verschillen tussen zuren zijn:

 • Glycolzuur:  behoort tot de groep Alfa Hydroxy Zuren (AHA-fruitzuren) Het heeft de kleinste moleculaire samenstelling, waardoor het diep in de huid kan doordringen. De dode huidcellen zorgen ervoor dat onze huid er grauw uitziet en dat de poriën verstopt kunnen raken,  waardoor puistjes en mee-eters de kop op kunnen steken.  Het zuur wordt gewonnen uit suikerriet, maar komt bijvoorbeeld ook voor in suikerbieten, meloen en ananas. Voor wie is Glycolzuur geschikt? Geschikt voor (oa) de lichte tot middel lichte huid. Gaat fijne lijntjes en rimpeltjes tegen. Gaat zonbeschadiging tegen. Vermindert verkleuringen op de huid. Glycolzuur kent een snelle penetratie.
 • Amandelzuur: is een Alfa Hydroxy Zuur. De moleculaire structuur van amandelzuur is groter dan van de andere zuren. Het duurt langer om het oppervlak van de huid binnen te dringen. Hierdoor irriteert het minder. Voor wie is Amandelzuur geschikt? Geschikt voor de donkere huid en de huid met rosacea. Ideaal voor alle soorten acne, zoals cystische acne. Veroorzaakt geen ongewenste, huidskleur veranderingen. Amandelzuur kent een trage penetratie.
 • Melkzuur: op glycolzuur na het meest effectieve fruitzuur (AHA). Voor wie is Melkzuur geschikt? Geschikt voor de dikke, vale, onzuivere huid. De huid met kerotosis pilaris (verhoornde pukkeltjes) vaak op bovenarmen en benen. De huid met psoriasis.
 • Salicylzuur: is een Beta Hydroxy Zuur (BHA) . In vet oplosbaar zuur waardoor het de poriën kan binnen dringen en grondig reinigt. Ontstekingsremmende en antibacteriële werking. Voor wie is Salicylzuur geschikt? Uitermate geschikt voor de huid met acne.

Stap 1 doe de test

Voor al onze producten geldt, dat je voordat je een peeling uitvoert een ‘huidtest’ dient uit te voeren.  Door het uitvoeren van deze test kun je zien hoe je huid reageert op de peeling. Deze peeling is zeer eenvoudig uit te voeren. (zie gebruiksaanwijzing en instructiefilmpje)  Breng de peeling aan met een wattenschijfje op de binnenkant onderarm of liever op een plekje in het gezicht/nek. Laat 1 minuut op de huid zitten en spoel daarna uw onderarm goed af met koud water en Post Peel Neutralizer. Bij aanschaf van een peeling ontvang je per mail heldere instructies.

Stap 2 breng aan

Je maakt je gezicht (binnenkant onderarm voor de test) schoon met de Pre- Peel reinigingslotion, breng de peeling aan, laat de peeling 2 minuten zitten.Het kan zijn dat je huid wat prikt. De peeling mag niet branden. Verwijder deze dan direct.
Breng de peeling niet vaker aan dat in de handleiding staat beschreven.

Stap 3 na de peeling

Nadat je de peeling hebt aangebracht kan de huid wat rood zijn. Normaliter verdwijnt deze roodheid vrij vlot. Na 2 dagen kan je gezicht wat gaan vervellen, over het algemeen vervel je niet of nauwelijks. Ga in geen geval aan de korstjes pulken of trekken aan de velletjes! De huid laat vanzelf los. Na het gebruik van de peeling is het noodzakelijk dat je een goede bescherming tegen de zon aan brengt. De bovenste huidlaag is zich aan het vernieuwen waardoor je tot ongeveer een week na de behandeling minder natuurlijke bescherming hebt tegen de zon. Koop deze crème met spf 25, samen met de peeling.

Stap 4: na een paar behandelingen

Vrijwel zeker geldt dat na de tweede behandeling je er aan zult moeten wennen dat je een cosmetisch product hebt gebruikt, dat daadwerkelijk werkt. Je huid voelt gladder aan, oogt gezonder, jonger en vitaler. Na het gebruik van peeling en zeker in combinatie met een goed serum, wil je geen andere producten meer wilt hebben.

Positieve opmerkingen uit je omgeving zullen niet uitblijven!

Na gebruik van een peeling moet je de huid altijd tegen de zon beschermen. Tot een week na het aanbrengen van de peeling is je huid extra gevoelig voor de zon. Directe blootstelling aan de zon dan wel zonnebank wordt afgeraden. Als je toch onder de zonnebank gaat, gebruik dan geen peeling. Doe voor de zekerheid een onderarm huid test voor het gebruik. Maak de postpeel van te voren al klaar. De peeling mag niet branden. Indien het geval verwijder deze met water en postpeel.

Onze huid is de beschermlaag van ons lichaam. De conditie van de huid reflecteert onze gezondheid maar bovendien is een mooie huid de uiting van schoonheid. Niet zo gek dat we allemaal onze mooie huid willen behouden! Een populaire methode om de frisse uitstraling van de huid te behouden is de chemische peeling. Maar….Wat kan ik nu eigenlijk verwachten van een dergelijk peeling? De uitwerking van een peeling is sterk afhankelijk van de diepte van een peeling (de concentratie glycolzuur en de pH-waarde) evenals van het behandelplan. Lichte peelings zul je vaker moeten herhalen om het gewenste resultaat te behalen. Het voordeel van een ‘lichte peeling’( lagere concentratie glycolzuur) is de minimale hersteltijd en de kosten.

De volgende voordelen schrijft men toe aan het gebruik van de glycolzuur peeling;

 • Je huid is beter in staat om vocht op te nemen. Werkzame bestanddelen in crèmes worden beter opgenomen door de huid.
 • Dode huidcellen worden verwijderd, een nieuwe huidlaag komt tevoorschijn, waardoor je grauwe huid weer gaat stralen.
 • Fijne lijntjes worden minder zichtbaar eveneens wordt de schade door de zon, stress, roken aangepakt en gaat het tekenen van veroudering tegen.
 • De textuur van je huid verbetert.
 • Verstopte poriën worden schoon gespoeld.

Begin met 10% Glycolzuur: (deze stappen gelden voor alle percentages)

 • Deze concentratie kun je iedere week gebruiken. De eerste week laat je de peeling er 1 a 2 minuten opzitten. Je kunt deze tijd iedere week verlengen met 1 minuut. Tot een maximum van 5 minuten.
 • Werk met een ‘kuur’- 6 tot 8 behandelingen. 3 x een kuur per jaar.
 • Gun je huid 2 weken rust na een kuur van 6 tot 8 behandelingen.
 • Hierna kun je eventueel een hogere concentratie gaan gebruiken.
 • Voer dit behandelplan niet uit in de zomerweken. Alternatief in de zomermaanden is de Dermaroller*. Kijk voor meer informatie over de Dermaroller op onze website. Door de peeling wordt je huid extra gevoelig voor de schadelijke werking van de zon. Gebruik dus altijd een anti zonnebrandcrème.

Bemerk je dat je huid zeer goed reageert op de behandelingen met 10% glycolzuur, dan kun je besluiten om een hogere concentratie te gebruiken. Houdt de volgende richtlijn aan.

 • 10%- deze concentratie kun je wekelijks gebruiken. Je huid dient volledig herstelt te zijn voordat je een volgende peeling aanbrengt. Onder invloed van hormonen kan het zijn dat je wat gevoeliger reageert. Heb je nog ruwe plekjes of ben je nog wat aan het vervellen, start dan niet met de volgende behandeling.
 • 20%- deze concentratie kun je om de week uit voeren. (het verlengen van de tijd werkt hetzelfde als bij de 10%, maximaal 5 minuten)
 • 30%- deze concentratie kun je 1 maal in de 3 weken uit voeren. (het verlengen van de tijd werkt hetzelfde als bij de 10%, maximaal 5 minuten) Sterke peeling.
 • 40%- deze concentratie kun je 1 maal in de 3 a 4 weken uitvoeren. (het verlengen van de tijd werkt hetzelfde als bij de 10%, maximaal 5 minuten) Enkel geschikt voor de gevorderde peeler.
 • 50%- deze concentratie kun je 1 maal in de 3 a 4 weken uitvoeren. (het verlengen van de tijd werkt hetzelfde als bij de 10%, maximaal 5 minuten) Enkel geschikt voor de gevorderde peeler.

Als je een kuur hebt gevolgd, gun dan je huid een aantal weken rust. De 10% kan hierna dienen als ‘onderhoudsbehandeling’ om je resultaten te behouden. Resultaten zijn sterk afhankelijk van ‘hoe je omgaat met je ’huid’ en uiteraard je complete gezondheid. Houd je aan de richtlijnen en denk eraan dat je altijd een anti- zonnebrandcrème aanbrengt met een factor ( spf) van minimaal 25. Thuispeeling verkoopt een goede dagcrème met spf 25 op de website. Adviezen hieromtrent kun je ook vinden op deze site.

Heb je een vraag welke niet beantwoord is of een vraag over een specifieke situatie, laat het ons weten en wij beantwoorden deze zo goed mogelijk.

Omdat we liever niet willen dat je teveel in de zon gaat en we ons wel kunnen voorstellen dat je graag een gezonde kleur wilt, zijn we een grote voorstander van zelf bruiners, ‘bruin zonder zon’! Je kunt bij thuispeeling een zelfbruiner kopen in twee tinten. De meeste crèmes zijn veilig. De zelf bruiners werken vooral op de opperlaag en kleuren dus vaak de dode huidcellen van de huid. De peeling zorgt ervoor dat de dode huidcellen zijn opgelost. Het huidoppervlak is gladder en egaler. De huid is gevoeliger voor de ingrediënten van de zelfbruiner. De kleur kan anders uit pakken. Het is aan te raden om een klein stukje uit te proberen bijvoorbeeld op de binnen kant van de onderarm.  Het effect van de zelf bruiner is mooier dan voor de peeling. De huid heeft immers een gladder en egaler oppervlak. Het is mogelijk dat de zelf bruiner minder lang werkt. Je zult de crème dan wat vaker moeten aanbrengen.

Je kunt gewoon je producten blijven gebruiken. Gebruik verzorgingsproducten wel na elkaar. Het ene product dient volledige te zijn opgenomen, voordat een ander product kan worden aangebracht. Glycolzuur werkt tevens als een ‘transporter’. Werkzame stoffen uit serums worden beter opgenomen. Deze worden als het ware de huid mee ingetrokken. Als je glycolzuur gebruikt kun je je afvragen of je ook tretinoïne dient te gebruiken. Beide producten ex foliëren de huid. Wil je toch tretinoïne blijven gebruiken, gebruik deze producten niet direct na elkaar en ‘voel’ wat je huid kan verdragen.

Glycolzuur maakt je huid gevoeliger voor de schadelijke invloed van de zon. Je dient na een peeling dagelijks een goede anti zonnebrandcrème te gebruiken of een dagcrème met hoge spf, minimaal 25. De beste manier om huidveroudering tegen te gaan is om dagelijks een dagcrème met spf 25 of hoger aan te brengen. Tijdens een kuur mag je niet in de zon of jezelf blootstellen aan direct zonlicht. Je mag ook niet onder de zonnebank. Ben je voornemens wel onder de zonnebank te gaan, dan wel in de zon te gaan. Wil je geen anti zonnebrandcrème gebruiken dagelijks? Wij raden je een peeling kuur absoluut af.

Glycolzuur peelings zijn een goede aanvulling op je dagelijks huid verzorging. Langdurig gebruik van glycolzuur zorgt ervoor dat de dode bovenste laag wordt afgeschilferd en dat de gezonde, levende lagen eronder steviger worden. Glycolzuur peeling zorgt voor een stimulatie van elastine en collageen in de lederhuid. De structuur van de huid verbetert en fijne lijntjes en rimpels vervagen. De afschilfering van de dode huidcellen zorgt voor een stralende, frisser en jonger ogende huid.

Zonnebrandcrème is het belangrijkste preventieve huidverzorgingsproduct dat je kunt gebruiken! Je doet er dus goed aan om iedere dag een dagcrème met een hoge spf te gebruiken. Glycolzuur zorgt ervoor dat de huid gevoelige wordt voor de invloed van de zon. Het is daarom een absolute MUST om als je een peeling kuur doet, dagelijks anti zonnebrandcrème te gebruiken. Voer de peeling uit in de avond. Je hoeft dan niet direct een crème te gebruiken.

Glycolzuur heeft een breed therapeutisch venster, waardoor het kan worden gebruikt in concentraties die variëren van 1% – 70% (hogere sterktes mogen enkel worden aangebracht door een huidtherapeut of dermatoloog). Er zijn veel aandoeningen die kunnen worden behandeld met glycolzuur. Glycolzuur wordt zeer goed verdagen zelfs door de zeer gevoelige huid. Andere zuren kunnen tot meer irritatie leiden. Voor de gevoelige huid, bijvoorbeeld de huid onder de ogen en voor de acne huid zijn andere zuren ongeschikt. TCA zuur mag in Nederland niet worden gebruikt in cosmetische producten. Dit zuur mag enkel opgebracht worden door een dermatoloog. Vanwege het grote risico op huidschade verkoopt Thuispeeling geen TCA.

Chemische peeling is superieur aan fysieke afschilfering. Als je scrubt of een microdermabrasie behandeling ondergaat, is het bijna onmogelijk om consistente, gelijkmatige resultaten te behalen. Dit komt onder andere door dat als je bijvoorbeeld je handen of een washandje gebruikt om te scrubben je niet overal evenveel druk uitoefent dan wel evenveel scrub gebruikt. Glycolzuur is de gouden standaard als je het hebt over chemische peeling. Als je een kuur aan gaat is het niet goed om de huid ook te scrubben of een microdermabrasie behandeling te ondergaan.

Om goede resultaten te behalen en te behouden is het belangrijk dat je een (eenvoudig) behandelplan opstelt. Belangrijk is het om in kuur verband de peeling uit te voeren. Start altijd met een laag percentage glycolzuur. Je huid heeft tijd nodig om te wennen aan het zuur. De tijd die je de peeling op je gezicht laat zitten, bouw je langzaam op. Na 1 kuur gun je je huid 2 a 3 weken rust. Gebruik maximaal 3 kuren per jaar. Peel niet in de zomer of in een tijd dat je huid veel wordt bloot gesteld aan direct zonlicht. Gebruik altijd een goede bescherming tegen de schadelijke straling van de zon.

Ja, dit is mogelijk. Goede begeleiding hierbij is noodzakelijk. Je mag je huid niet ‘scrubben’ als je een peeling gebruikt. Vermijd perzikpitten en microdermabrasie. Glycolzuur en salicylzuur kunnen goed gecombineerd worden voor bepaalde huidaandoeningen. Glycolzuur is in water oplosbaar en lost de overtollige cellen op het oppervlak van de huid op. Salicylzuur is in vet oplosbaar, wat betekent dat het dieper kan doordringen dieper in de huid. Salicylzuur is minder effectief bij het oplossen van dode huidcellen.

Een goed behandelplan zorgt ervoor dat je huid niet snel geïrriteerd raakt. Glycolzuur wordt over het algemeen zeer goed verdragen door ieder huidtype. Het belangrijkste is om altijd met een relatief laag percentage glycolzuur te starten. Het percentage bouw je geleidelijk aan op. Vergelijk het met hardlopen. Je loopt niet van dag 1 op 2 de marathon. Wij adviseren om maximaal 3 maal per jaar een kuur te ondergaan. Vermijd de zomermaanden

Voor de zeer gevoelige huid verkopen we andere peelings zoals bijvoorbeeld de Amandelzuur peeling en de Pyrodruivenzuur peeling.

Ja, het is belangrijk om je huid goed te reinigen met een olievrije lotion. Na de reiniging zou je nog kunnen stomen zodat je huid echt schoon is voor gebruik van de peeling. Gebruik geen alcohol om je gezicht te reinigen.

Een glycolzuur peeling haalt de dode cellen aan de oppervlakte weg. De bovenste laag van de huid wordt niet dikker. De 2 a drie lagen hieronder profiteren wel van een peeling. De pH- waarde van de peeling ligt lager dan de pH- waarde van de huid. Waarschijnlijk werkt het zo dat een glycolzuur peeling de huid flink aan spoort om aan het werk te gaan. De collageen en elastine productie kunnen worden gestimuleerd en glycosaminoglycanen geactiveerd (stimuleert de aanmaak van het kraakbeen). De huid zal haar stevigheid terug krijgen. Dit geldt bij concentraties >15% glycolzuur. Hiernaast bestaat het vermoeden dat glycolzuur eveneens een anti oxiderende werking heeft.

De hogere percentages ( wij adviseren niet hoger dan 30%) kun je niet gebruiken als je een donkere huid hebt. Daarnaast dien je voorzichtig te zijn met het gebruik van glycolzuur en het percentage en de inwerktijd langzaam ( in kleine stapjes) op te bouwen. De maximale inwerktijd is 5 minuten.

In een donkere huid kunnen de glycolzuur of bijvoorbeeld TCA peelings leiden tot ‘hot spots’, de penetratie gaat zeer snel is. Dit kan leiden tot brandwonden en Post hyperpigmentatie (PIH) in donkerdere huidtypes.

Speciaal voor de donkere huid is er de Amandelzuur peeling beschikbaar. Zeer effectief, erg mild en kan de huid NIET verbranden.

Verkleuring van de huid en bruine vlekken (levervlekken, ouderdomsvlekken, Lentigo solaris) kunnen ontstaan door beschadiging van de huid. Bijvoorbeeld door acne, overmatig schadelijke straling van de zon of een schaaf- brand wond. De pigmentcellen produceren een teveel aan melanine (bruin pigment) waardoor deze bruine vlekken ontstaan. Ook deze cellen sterven af en plakken samen aan de huidoppervlakte. Glycolzuur peeling werkt om dode huidcellen te verwijderen, de cellen met extra pigment worden eveneens verwijderd en de huid krijgt langzaam haar egale teint weer terug.

Wij raden u aan om geen glycolzuur peeling te gebruiken zonder overleg met uw specialist. De peeling verwijdert dode huidcellen en hierdoor kan rosacea meer zichtbaar worden. De huid met rosacea is erg gevoelig en de Amandelzuur peeling is wel geschikt voor deze huid. Rosacea vraagt om een gecombineerde behandeling op maat.

Wij adviseren om ‘s avonds een peeling uit te voeren. Je hoeft dan pas de dag erna anti zonnebrandcrème te gebruiken en je huid kan ‘uitrusten’ gedurende de nacht. Wij adviseren om de eerste 24 uur geen make-up aan te brengen. Gebruik altijd een goede nachtcrème.

Onder de 18 jaar adviseren wij om enkel een peeling te ondergaan onder begeleiding van een specialist, cq volwassene.

Glycolzuur peeling is geschikt voor alle huidtypes. Alle huidtypes kunnen baat hebben bij glycolzuur. Glycolzuur helpt de ‘vette huid’ met het opruimen van dode cellen, die de poriën verstoppen. Voor de droge huid zorgt glycolzuur ervoor dat de huid beter in staat is om vocht vast te houden. Voor de normale huid zorgt glycolzuur voor een gladde huid en een jeugdige, stralende gloed. De gevoelige huid heeft baat bij glycolzuur in combinatie met een goed serum. Niet alle sterktes zijn geschikt voor verschillende huidtypen. Voor ieder huidtype hebben we een geschikte peeling. Lees de teksten door bij de verschillende peelings of stuur een email voor meer informatie. Amandelzuur is geschikt voor het zeer gevoelige huidtype en voor de donkere huid. 

Heb je een donkere huid,  dan is de Amandelzuur peeling geschikt voor je. Glycolzuur kun je enkel een laag percentage gebruiken.

Geen enkele peeling zal ertoe leiden dat de huid ‘op’ raakt. Een goede peeling verwijdert de dode huidcellen. De stamcellen in onze huid maken nieuwe huidstamcellen of ze maken nieuwe huidcellen. Deze nieuwe huidcellen kunnen pigment aanmaken, net als de oude afgeschilferde huidcellen. Glycolzuur zorgt er tevens voor dat de collageen en elastine productie gestimuleerd worden. Dit duidt op een stevigere huid. Zorg ervoor dat je niet vaker dan wordt geadviseerd een kuur ondergaat. Zwaardere peelings dien je niet thuis uit te voeren.

Dit verschilt per zuur en per percentage. In de handleiding kun je lezen hoe vaak je welk percentage kunt gebruiken. Wij adviseren om niet vaker dan 1 x per week een peeling aan te brengen. Een kuur duurt 8 weken en we raden aan om niet vaker dan 3 maal een kuur per jaar te ondergaan. Vermijd de zomermaanden en de weken dat je direct wordt blootgesteld aan de zon. Tussen iedere kuur dien je 2 a 3 weken ‘rust’ in te bouwen. Voor advies op maat kun je altijd contact opnemen met thuispeeling.

Hoe lang je moet herstellen, hangt af van het soort peeling en de sterkte (percentage zuur + pH-waarde) van de peeling. De glycolzuur peelings die thuispeeling.nl verkoopt zijn ‘lichte tot milde’ peelings. Over het algemeen kun je je werkzaamheden direct weer hervatten. Je zult hooguit direct na de peeling wat roodheid ervaren en de huid kan wat strak aanvoelen. Enkel dagen na de peeling kan de huid wat gaan af schilferen. Over het algemeen merk je hier echter weinig van.  Na de peeling verzorg je je huid met een goed serum en een ‘vocht inbrengende‘ crème. Als je je gezicht reinigt, gebruik dan een milde reinigingslotion. Dep je huid droog en ga niet ruw wrijven of scrubben.  Overdag dien je je huid altijd te beschermen tegen de zon en een hoge factor te gebruiken. Het is beter om na een peeling niet direct te gaan sporten of gebruik te maken van de sauna. Blootstelling aan de zon dien je te vermijden. Ga niet pulken of trekken aan eventuele losse velletjes.

Na de peeling zal de huid hooguit wat gaan schilferen. Dit wil niet zeggen dat de peeling niet werkt! Het is juist belangrijk om de peeling te herhalen. Daarna kun je pas het resultaat beoordelen. Het resultaat hangt niet af van de mate van vervelling, maar bij de kracht van herhaling! De huid conditie wordt verbeterd en de stimulatie van elastine en collageen vinden plaats.

Lees voor de contra indicaties de handleiding van de verschillende peelings goed door! Deze krijg je toegestuurd per email bij een bestelling en deze kun je downloaden op de website.

Een glycolzuur peeling mag je niet zelf uitvoeren:

 • Als je actieve herpes, ‘koortslip’ hebt.
 • Als je een kapotte huid hebt. Een zeer gevoelige huid en/ of een verbrande huid door de zon.
 • Als je chemotherapie of radiotherapie hebt gehad of ondergaat.
 • Als je allergisch bent voor aspirine.
 • Als je zwanger bent of borstvoeding geeft.
 • Patiënten met vitiligo.
 • Patiënten die een auto immuun ziekte hebben, zoals reumatische artritis, psoriasis, lupus.
 • Als je een donkere huid hebt. (gebruik dan Amandelzuur)
Ingegroeide haren

Ingegroeide haren

Glycolzuur is het actieve bestanddeel in de meeste huidpeelings en wordt gebruikt om verschillende ‘problemen’ te behandelen, zoals ingegroeide haren. Een ingegroeide haar is een haar die teruggroeit in je huid. Glycolzuur kan ingegroeide haren behandelen door te voorkomen dat de huid over de ingegroeide haar groeit.

Huidbehandeling voor ingroei

Glycolzuur heeft eigenschappen die dit zuur bijzonder geschikt maakt voor het behandelen van ingegroeide haren. Het is een organisch zuur dat zeer oplosbaar is in water. Glycolzuur penetreert ook gemakkelijk de huid en kan dus dieper lagen in de huid behandelen.

Wat veroorzaakt Pseudofolliculitis Barbae?

Ingegroeid haar is medisch bekend als pseudofolliculitis barbae. Het komt meestal voor wanneer krullend haar dicht bij de huid is afgeschoren. Het vrije einde van de haar kan dan terug krullen en in de huid groeien. Dit kan ervoor zorgen dat de huid ontstoken raakt en resulteren in de verhoogde rode laesies, algemeen bekend als ‘razor bumps’.

De glycolzuuroplossing wordt op de huid aangebracht. Het lost de bovenste laag van de huid op door de bindingen tussen de doden huidcellen te verzwakken. Glycolzuur verwijdert de dode huidcellen en zal de nieuwere huid blootstellen aan levende huidcellen. Een glycolzuurbehandeling voor ingegroeid haar kan 1 maal per dag worden aangebracht en moet binnen een paar weken zichtbare resultaten opleveren.

Professionele Behandeling Sterktes

Glycolzuurbehandelingen kunnen thuis en door artsen aangebracht worden. Thuis behandelingen zijn beschikbaar bij Thuispeeling tot 50% procent en zijn het meest geschikt voor het behandelen van ingegroeide haren. Artsen gebruiken glycolzuur met een sterkte van 20 tot 70 procent, die meestal gebruikt wordt om littekens te behandelen.

Gerstekorrel

Wat zijn gerstekorrels? De officiële naam voor een gerstekorrel is milia. Gerstekorrels (milia) hebben niets te maken met acne of puistjes.

Gerstekorrels worden verward met mee-eters (comedonen). Bij mee-eters zijn de poriën van de huid verstopt door talg en huidschilfers. Bij milia zijn de poriën verstopt met keratine. Keratine is een natuurlijk bestanddeel van de huid. Het propje zit echt diep in de huid. Ben verstandig en ga zelf niet duwen of knijpen, het witte propje zit te diep.

Bij wie komt het voor?

Milia komen heel vaak voor bij baby’s. Meer dan de helft van alle baby’s heeft er de eerste paar maanden last van. Deze  ‘primaire milia’ ontstaan door onrijpe talgkliertjes en het onvermogen huidschilfertjes kwijt te raken. Deze milia verwdijnen vanzelf weer.

Milia bij volwassenen noemen we secundaire milia. De witte balletjes ontstaan doordat de keratine de huid niet goed kan verlaten. Dit zie je nog wel eens na genezing van de huid na cosmetische behandelingen als peelings of dermabrasie, verbranding door de zon, verwonding van de huid en bij blaren. Ook kunnen crèmes met corticosteroiden milia veroorzaken. Milia zitten vaak op de wangen of bij de neus. Mensen met een donkere huid, een zonbeschadigde huid hebben er meer last van omdat hun huid dikker is. Het heeft dus niets te maken met een vochtarme huid.

De behandeling van een gerstekorrel?

Een ‘verse’ gerstekorrel is makkelijker aan te pakken dan eentje die al lang aanwezig is. ‘Oude’ korrels worden hard en hardnekkig. De schoonheidsspecialiste haalt de korrels weg door ze aan te prikken met een steriele naald. Hierna kan ze de korrel verwijderen. Een professionele peeling met glycolzuur of salicylzuur kan ervoor zorgen dat in eerste instantie de korrels verergeren, op lange termijn helpt de peeling juist tegen milia! Exfolieer je huid thuis met glycolzuur en/of salicylzuur of gebruik vitamine A zuur en je kunt het ontstaan van milia voorkomen.

Psoriasis; allereerst is het idd mogelijk een chemische peeling te ondergaan als je psoriasis hebt. Belangrijk is om jezelf goed te informeren en de behandeling te laten uitvoeren door een deskundige.

Helpt een peeling ook tegen deze aandoening?

Hierover zijn verschillende artikelen te vinden in de literatuur. Een deel van de mensen, die hebben baat bij het (dagelijkse) gebruik van een exfoliant met AHB zuren, mn salicylzuur. Als daarna met een andere lokale behandeling wordt gestart, wordt deze beter opgenomen door de huid. Salicylzuur koopt u bij Thuispeeling.

Patiënten blijken baat te hebben bij (minimaal) 15% glycolzuur in combinatie met salicylzuur en respectievelijk 0,05% betamethason creme. Deze combinarie blijkt nuttig bij het verminderen van erytheem, transepidermaal waterverlies (TEWL) en het verlagen van laserdopplerwaarden (droge huid en vochtinbrengende stof).

Wat is het? een chronische ontstekingsaandoening van de huid, die wordt veroorzaakt door een afwijking in het immuunsysteem. Het immuunsysteem is overactief waardoor er te snel nieuwe huidcellen worden aangemaakt. Dit resulteert in een jeukende, pijnlijke, schilferende en rode huid. Dat heeft vaak vervelende gevolgen. Naast (constante) jeuk en pijn kun je ook schaamtegevoelens krijgen en onzeker worden over het lichaam. Je kunt zelfs depressieve klachten ontwikkelen. Psoriasis is helaas niet te genezen.

De behandeling van psoriasis richt zich daarom op het verminderen van symptomen.

Hoe krijg je het?
Een erfelijke aanleg is belangrijk. Uitgelokkende factoren:

Beschadiging van de huid
Infecties
Geneesmiddelengebruik
Stress
Is de aandoening te genezen of blijf je er altijd last van houden?
Geen enkele behandeling kan ervoor zorgen dat het niet meer terugkomt. De ene keer heb je meer last dan de andere keer. De behandeling verbetert de psoriasis vaak wel. Stop je met de behandeling, dan komen de plekken op de huid bijna altijd, na weken tot maanden, weer terug. Plekken kunnen soms ook jaren wegblijven.

Pigmentatie is een ingewikkeld huid probleem, dat vaak een gecombineerde aanpak nodig heeft. De werking van een peeling/ Glycolzuur+ Amandelzuur! in combinatie met retinol en vitamine c  en met name de kracht van de herhaling kan je helpen de pigmentvlekken te laten vervagen. Azelaïnezuur of kojiczuur kunnen de vlekken vervagen.  Daarnaast zijn er middelen op recept te verkijgen die je mogelijk kunnen helpen. Wil je meer info omtrent deze middelen stuur dan een e-mail.

Er zijn drie recept geneesmiddelen die je kunnen helpen:

  • Tretenoine, Vitamine A creme (wil je geen recept geneesmiddel, gebruik dan het Retinolserum. Dit is zeer effectief!)
  • Hydrochinon= het meest gangbare en en best geteste middel tegen pigmentvlekken is hydroquinone (of hydrochinon).
  • Corticosteroïden: maken de huid lichter. Soms bevat een geneesmiddel 3 geneesmiddelen (hydrochinon, tretinoïne en een corticosteroïde) in 1 crème. Dit wordt vaak een drievoudige crème genoemd.Andere actuele (op de huid aangebracht) geneesmiddelen: uw dermatoloog kan azelaïnezuur of kojiczuur voorschrijven om melasma te verlichten.Procedures: Als het medicijn dat u op uw huid aanbrengt niet van uw melasma afkomt, kan een procedure slagen. Procedures voor melasma omvatten een chemische peeling, microdermabrasie, dermabrasie, laserbehandeling of een op licht gebaseerde procedure. Alleen een dermatoloog moet deze procedures uitvoeren.

Hydroquinone kan de huid in het begin wat uitdrogen en irriteren. Je dient het voorzichtig op te bouwen en gebruik een goede dagcreme met spf! In zeldzame gevallen kan gebruik van hydroquinone leiden tot ochronosis – het donkerder worden van plekjes op de huid, iets wat moeilijk terug te draaien is. Dit is echter alleen gezien bij mensen die grote hoeveelheden sterk geconcentreerde hydroquinone gebruikten en/of daar jarenlang mee doorgingen.

Het wordt al tientallen jaren gebruikt en voorgeschreven door vooraanstaande dermatologen over de hele wereld en is er heel veel onderzoek naar gedaan.

Hydroquinone zorgt ervoor dat de aanwezige pigmentvlekken minder zichtbaar worden en dat er minder pigment wordt aangemaakt.

Pigment/ melanine is een bruine kleurstof die door de huid wordt aanmaakt. Melanine kleurt de huid bruin. Als melanine gelijkmatig geproduceerd wordt krijg je een egaal bruine kleur. Dit proces kan verstoord worden door hormonen, wondjes of acne en er ontstaan pigmentvlekken. Hydroquinone onderdrukt de productie van melanine waardoor de huid geen bruine kleur kan aanmaken. Het voorkomt dus het ontstaan van pigmentvlekken

1: Gebruik ALTIJD bescherming tegen de zon, ook in de winter! De zon zorgt voor de aanmaak van melanine.

2: Rustig opbouwen. Begin met eens in de drie dagen een bolletje ter grote van een erwtje voor het hele gezicht. Bouw dit op naar enkele malen per week. Je mag de huid niet irriteren!

3: Gebruik het ‘s avonds op een gereinigde huid. Laat het ‘indrogen’en gebruik daarna een goede nachtcreme.

De meeste pilsoorten en tevens spiraaltje kunnen pigmentvlekken veroorzaken. Spreek hierover met je huisarts.

Hydrochiquinone kun je niet onbeperkt gebruiken. Stop na een tube.

In Nederland kun je hydroquinone enkel op recept verkrijgen, in tegenstelling tot in Amerika (RIVM) en vele andere landen.

Verouderde huid op de handen

Verouderde huid op de handen

Verouderde huid op de handen veraadt onze leeftijd. We vergeten onze handen vaak te verzorgen terwijl het vrij eenvoudig is om deze in onze dagelijkse verzorging mee te nemen.

Smeer de handen dagelijks (ook in de winter) in met een zonnebrandcreme met hoge spf. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld onze dagcreme met spf 25. De handen kun je ook behandelen met een glycolzuur peeling. Houdt je aan dezelfde richtlijnen als deze voor je gezicht. Heb je al wat ouderdomsvlekjes, dan zullen deze door het gebruik van glycolzuur vervagen. Daarnaast is het van belang dat je je handen insmeert met het Vitamine C serum. Ouderdomsvlekjes kun je ook behandelen met Tretenoine creme of Hydrochinone creme. Zie hiervoor de desbetreffende vraag.

Striae: Glycolzuur in combinatie met Tretenoine kan de elasticiteit van de huid verbeteren.

Striae (of strepen) worden vooral gezien bij zwangere vrouwen en de kans op het krijgen van zwangerschapsstrepen is extra groot als je voor je 30e zwanger wordt. Ook mannen kunnen last krijgen van deze strepen, zeker bij een snelle gewichtstoename. Daarbij kunnen intensieve lengtegroei (bij pubers) en overmatige spiergroei (bij krachttrainers) deze strepen veroorzaken. Hoewel we nog steeds weinig weten over het exacte ontstaansmechanisme weten we wel dat factoren zoals hormonen, aanleg en huidtype allemaal kunnen bijdragen aan het ontstaan van die vervelende onderhuidse littekens. Ook komen de onderhuidse littekens vaker voor bij een donkere huid en bij mensen die roken.

In onderzoeken naar behandelingen bij striae wordt een onderscheid gemaakt tussen twee soorten; striae rubra (rode striae) en striae alba (witte striae). Striae rubra zijn rood en hebben een grillig uiterlijk. Deze variant kan uiteindelijk overgaan in witte ongepigmenteerde lijnen en deze striae alba zijn permanent. De rubra variant is beter te behandelen dan alba.

De enige crème die echt wat kan doen is vitamine A zuur. Een groot onderzoek naar het effect van verschillende crèmes en oliën bij meer dan 800 mensen liet geen enkel resultaat zien.

Vitamine A zuur moet door een dokter worden voorgeschreven en zorgt onder andere voor de aanmaak van collageen en stimuleert de aanmaak van elastine: dit kan niet alleen rimpels maar ook striae verminderen. Vitamine A zuur blijkt vooral effectief te zijn bij de behandeling van rubra, strepen die dus net zijn ontstaan. Een studie van Kang liet zien dat na 6 maanden smeren met vitamine A zuur de strepen significant smaller en korter waren geworden, Rang bevestigde dit met zijn onderzoek. Uit een ander onderzoek bleek 80% van de behandelde groep verbetering te zien in tegenstelling tot 8% van de controlegroep na 24 weken gebruik. Buiten vitamine A zuur is er weinig bewijs dat crèmes of oliën de aandoening kan verbeteren of zelfs voorkomen; olijfolie of bijvoorbeeld cacaoboter blijken helemaal niets tegen de littekens te doen…

Peeling

Uit onderzoek blijkt dat behandeling met een peeling op basis van glycolzuur (hoog percentage) of met TCA zowel rubra als alba kan verbeteren. Voor resultaat zijn wel meerdere behandelingen nodig met een dosering die je ophoogt! Deze behandeling wordt vaak gecombineerd met het gebruik van de elektrische dermapen of de dermaroller en Vitamine a creme.

DIt fenomeeen heet ‘frosting’. De huid wordt tijdens de behandeling “witter”. De huid zal waarschijnlijk op deze plekken vervellen. Het is verstandig een lager percentage te gebruiken of een andersoortige peeling, of de peeling minder lang te laten zitten op de huid. Bij zwaardere peelings kan de gehele huid wit uit slaan en zal de huid volledig vervellen. Over het algemeen geldt dit voor hoge percentages en mn voor TCA peelings. Deze laatste verkopen we niet. Gebruik een kalmerende zalf, bv een calendula zalf of een klein laagje vaseline. Houd de huid soepel. Pluk of trek niet aan de velletjes, deze laten vanzelf los en een nieuwe huid komt te voorschijn.

 

Gebruik altijd een goede spf en vermijd directe blootstelling aan de zon ( of zonnebank)

X