Meeste gestelde vragen over: Algemeen

Couperose uit zich in de aanwezigheid van zeer veel rode en/of blauwe, zichtbare bloedvaatjes in het gezicht. Het is een onschuldig maar vaak vervelend verschijnsel. Het komt meer bij vrouwen voor dan bij mannen en vooral bij een blanke huid. Het ontstaat vaak rond het 30ste levensjaar.  De medische term voor couperose is “essentiële teleangiëctasiëen”. Couperose is een andere aandoening dan Rosacea. Bij rosacea zie je ook rode bultjes, puskoppen en zwellingen;  bij couperose treden deze verschijnselen niet op.Adertjes in de huid zijn slapper zijn geworden en worden wijder. Oorzaken:

 • Als gevolg van de schadelijke invloed van de zon.
 • Lichtere huidtypen lijken meer kans te hebben op het krijgen van couperose.
 • Langdurig gebruik van corticosteroïd bevattende crèmes of zalf.
 • Schommelingen in temperatuur.
 • (overmatig) Alcoholgebruik.

Couperose gaat niet vanzelf over. Er zijn verschillende behandelmethoden, waaronder bepaalde laserbehandelingen. Een aantal behandelingen met de 064 Yag laser zal  de couperose verminderen. Cremes die couperose verhelpen werken nauwelijks.

Vermijd alcohol en blootstelling aan de zon. Bescherm de huid dagelijks met een hoge factor.

Thuispeeling verkoopt de Amandelzuur peeling. Couperose verdwijnt hier niet van! Dit is dus geen behandeling tegen couperose.  De huid met couperose kan deze peeling wel goed verdragen.

Acne is een verzamelnaam van verschillende huidaandoeningen, die alle te herkennen zijn aan het optreden van puistjes. De exacte oorzaak van acne wordt nog niet volledig begrepen. Het proces dat leidt tot acne op het gezicht, rug of elders wordt wel goed begrepen en gelukkig zijn er effectieve behandelmethoden. De beste behandelmethode is om een goed behandelplan op te stellen. De acne huid is een gevoelige huid en dient ook zo behandeld te worden.

De poriën in de huid kunnen te veel talg olie produceren en zich vermengen met de dode huidcellen aan het huidoppervlak. Waarom sommige poriën meer of minder talg produceren is onduidelijk. Er zijn veel mogelijke uitlokkende factoren. Normaal wordt de talg afgevoerd naar het huidoppervlak. In de verstopte en uitgezette talgklieren bevind zich de bacterie Propionibacterium acnes die prikkelende stoffen produceert en ontstekingsverschijnselen oproept. Rode bultjes verschijnen, die na infectie met Staphylococcus aureus ook etterige puisten en abcessen op gezicht en vooral op de rug kunnen vormen.

Download de tekst ‘Zeg Nee tegen acne’.

Alle behandelingen dienen consequent en langdurig te worden uitgevoerd. Je hebt vaak enkele maanden geduld nodig. Het is mogelijk dat de acne bij de start van de behandeling verergert.

Gerstekorrel

Wat zijn gerstekorrels? De officiële naam voor een gerstekorrel is milia. Gerstekorrels (milia) hebben niets te maken met acne of puistjes.

Gerstekorrels worden verward met mee-eters (comedonen). Bij mee-eters zijn de poriën van de huid verstopt door talg en huidschilfers. Bij milia zijn de poriën verstopt met keratine. Keratine is een natuurlijk bestanddeel van de huid. Het propje zit echt diep in de huid. Ben verstandig en ga zelf niet duwen of knijpen, het witte propje zit te diep.

Bij wie komt het voor?

Milia komen heel vaak voor bij baby’s. Meer dan de helft van alle baby’s heeft er de eerste paar maanden last van. Deze  ‘primaire milia’ ontstaan door onrijpe talgkliertjes en het onvermogen huidschilfertjes kwijt te raken. Deze milia verwdijnen vanzelf weer.

Milia bij volwassenen noemen we secundaire milia. De witte balletjes ontstaan doordat de keratine de huid niet goed kan verlaten. Dit zie je nog wel eens na genezing van de huid na cosmetische behandelingen als peelings of dermabrasie, verbranding door de zon, verwonding van de huid en bij blaren. Ook kunnen crèmes met corticosteroiden milia veroorzaken. Milia zitten vaak op de wangen of bij de neus. Mensen met een donkere huid, een zonbeschadigde huid hebben er meer last van omdat hun huid dikker is. Het heeft dus niets te maken met een vochtarme huid.

De behandeling van een gerstekorrel?

Een ‘verse’ gerstekorrel is makkelijker aan te pakken dan eentje die al lang aanwezig is. ‘Oude’ korrels worden hard en hardnekkig. De schoonheidsspecialiste haalt de korrels weg door ze aan te prikken met een steriele naald. Hierna kan ze de korrel verwijderen. Een professionele peeling met glycolzuur of salicylzuur kan ervoor zorgen dat in eerste instantie de korrels verergeren, op lange termijn helpt de peeling juist tegen milia! Exfolieer je huid thuis met glycolzuur en/of salicylzuur of gebruik vitamine A zuur en je kunt het ontstaan van milia voorkomen.

1% retinol. Werkzame ingredienten dienen bij de eerste 4 ingredienten op de lijst te staan. In ons serum wordt retinyl palmitate (= vitamine A-palmitaat) gebruikt. Dit is een beschermde vorm van vitamine A. Pure vitamine A (retinol) zou meteen weer oxideren en al in het potje zijn werking verliezen. Vitamine A wordt in deze palmitaatvorm in de huid opgeslagen als voorraad voor toekomstig gebruik. Wanneer de huid het nodig heeft, zetten de enzymen van de huid een deel van het vitamine A-palmitaat om naar de biologisch actieve vorm van vitamine A (retinol).

Dit omzettingsproces van retinyl palmitate naar retinol is uitvoerig onderzocht en beschreven. Een percentage % retinol is dus lastig te duiden voor ieder serum. Wel belangrijk om goed naar de eerste 4 ingredienten te kijken.

Een concentratie van 0,5% vitamine A-palmitaat in een cosmetisch product volstaat al voor een maximaal effect. Hogere percentages zijn zinloos want ze hebben geen betere werking. Enkel bij uitblijvende resultaten die mogelijk te wijten zijn aan een slechte opname door de huid is het zinvol extra vitamine A aan te brengen.

Vitamine A is één van de meest waardevolle ingredienten voor onze huid. Via voeding krijgen we het binnen, bijvoorbeeld door het eten van bepaalde groenten zoals worteltjes.

Vitamine A-zuur (tretinoïne) is de werkzame stof van retinol. Retinol heeft het vermogen, zich te binden aan onze huidcellen waardoor deze zich sneller vernieuwen.

Vitamine A-zuur of tretinoïne kun je op recept verkrijgen. De huidstructuur verandert en hierdoor wordt het in nederland enkel voorgeschreven door een arts. Retinol werkt minder irriterend is zonder recept te verkijgen en heeft een vergelijkbare werking.

Psoriasis; allereerst is het idd mogelijk een chemische peeling te ondergaan als je psoriasis hebt. Belangrijk is om jezelf goed te informeren en de behandeling te laten uitvoeren door een deskundige.

Helpt een peeling ook tegen deze aandoening?

Hierover zijn verschillende artikelen te vinden in de literatuur. Een deel van de mensen, die hebben baat bij het (dagelijkse) gebruik van een exfoliant met AHB zuren, mn salicylzuur. Als daarna met een andere lokale behandeling wordt gestart, wordt deze beter opgenomen door de huid. Salicylzuur koopt u bij Thuispeeling.

Patiënten blijken baat te hebben bij (minimaal) 15% glycolzuur in combinatie met salicylzuur en respectievelijk 0,05% betamethason creme. Deze combinarie blijkt nuttig bij het verminderen van erytheem, transepidermaal waterverlies (TEWL) en het verlagen van laserdopplerwaarden (droge huid en vochtinbrengende stof).

Wat is het? een chronische ontstekingsaandoening van de huid, die wordt veroorzaakt door een afwijking in het immuunsysteem. Het immuunsysteem is overactief waardoor er te snel nieuwe huidcellen worden aangemaakt. Dit resulteert in een jeukende, pijnlijke, schilferende en rode huid. Dat heeft vaak vervelende gevolgen. Naast (constante) jeuk en pijn kun je ook schaamtegevoelens krijgen en onzeker worden over het lichaam. Je kunt zelfs depressieve klachten ontwikkelen. Psoriasis is helaas niet te genezen.

De behandeling van psoriasis richt zich daarom op het verminderen van symptomen.

Hoe krijg je het?
Een erfelijke aanleg is belangrijk. Uitgelokkende factoren:

Beschadiging van de huid
Infecties
Geneesmiddelengebruik
Stress
Is de aandoening te genezen of blijf je er altijd last van houden?
Geen enkele behandeling kan ervoor zorgen dat het niet meer terugkomt. De ene keer heb je meer last dan de andere keer. De behandeling verbetert de psoriasis vaak wel. Stop je met de behandeling, dan komen de plekken op de huid bijna altijd, na weken tot maanden, weer terug. Plekken kunnen soms ook jaren wegblijven.

Clownseczeem of periorale dermatitis

Clownseczeem

is een veel voorkomende huidaandoening rondom de mond, die vooral voorkomt bij jonge vrouwen (tussen de 20 en de 45 jaar) . Het is een onsteking (itis) van de huid. Het ziet er uit als een rode huiduitslag en vaak jeukt de uitslag en zie je bultjes.

Het wordt vaak verward met roscacea of acne.

Zonder behandeling kan clownseczeem maanden tot jaren duren. Behandeling helpt in de meeste gevallen deze vorm van eczeem onder controle te krijgen of zelfs te laten verdwijnen.

Verzorging en behandeling:
Belangrijk om zo min mogelijk crèmes en cosmetica te gebruiken. Stop met het gebruik van hormooncrèmes (corticosteroïden).  De uitslag kan in eerste instantie verergeren, maar zal zeker daarna verbeteren.

Was je gezicht met lauw warm water en eventueel met een milde reiniginslotion. Gebruik geen tandpasta met fluoride. (tenzij de tandarts je dit heeft voorgeschreven)

Antibiotica

Je arts kan antibiotica voorschrijven (eventueel lokaal aangebrachte). Na de kuur zul je nog niet direct verbetering zien, deze treedt wat later op.

 

Pigmentatie is een ingewikkeld huid probleem, dat vaak een gecombineerde aanpak nodig heeft. De werking van een peeling/ Glycolzuur+ Amandelzuur! in combinatie met retinol en vitamine c  en met name de kracht van de herhaling kan je helpen de pigmentvlekken te laten vervagen. Azelaïnezuur of kojiczuur kunnen de vlekken vervagen.  Daarnaast zijn er middelen op recept te verkijgen die je mogelijk kunnen helpen. Wil je meer info omtrent deze middelen stuur dan een e-mail.

Er zijn drie recept geneesmiddelen die je kunnen helpen:

  • Tretenoine, Vitamine A creme (wil je geen recept geneesmiddel, gebruik dan het Retinolserum. Dit is zeer effectief!)
  • Hydrochinon= het meest gangbare en en best geteste middel tegen pigmentvlekken is hydroquinone (of hydrochinon).
  • Corticosteroïden: maken de huid lichter. Soms bevat een geneesmiddel 3 geneesmiddelen (hydrochinon, tretinoïne en een corticosteroïde) in 1 crème. Dit wordt vaak een drievoudige crème genoemd.Andere actuele (op de huid aangebracht) geneesmiddelen: uw dermatoloog kan azelaïnezuur of kojiczuur voorschrijven om melasma te verlichten.Procedures: Als het medicijn dat u op uw huid aanbrengt niet van uw melasma afkomt, kan een procedure slagen. Procedures voor melasma omvatten een chemische peeling, microdermabrasie, dermabrasie, laserbehandeling of een op licht gebaseerde procedure. Alleen een dermatoloog moet deze procedures uitvoeren.

Hydroquinone kan de huid in het begin wat uitdrogen en irriteren. Je dient het voorzichtig op te bouwen en gebruik een goede dagcreme met spf! In zeldzame gevallen kan gebruik van hydroquinone leiden tot ochronosis – het donkerder worden van plekjes op de huid, iets wat moeilijk terug te draaien is. Dit is echter alleen gezien bij mensen die grote hoeveelheden sterk geconcentreerde hydroquinone gebruikten en/of daar jarenlang mee doorgingen.

Het wordt al tientallen jaren gebruikt en voorgeschreven door vooraanstaande dermatologen over de hele wereld en is er heel veel onderzoek naar gedaan.

Hydroquinone zorgt ervoor dat de aanwezige pigmentvlekken minder zichtbaar worden en dat er minder pigment wordt aangemaakt.

Pigment/ melanine is een bruine kleurstof die door de huid wordt aanmaakt. Melanine kleurt de huid bruin. Als melanine gelijkmatig geproduceerd wordt krijg je een egaal bruine kleur. Dit proces kan verstoord worden door hormonen, wondjes of acne en er ontstaan pigmentvlekken. Hydroquinone onderdrukt de productie van melanine waardoor de huid geen bruine kleur kan aanmaken. Het voorkomt dus het ontstaan van pigmentvlekken

1: Gebruik ALTIJD bescherming tegen de zon, ook in de winter! De zon zorgt voor de aanmaak van melanine.

2: Rustig opbouwen. Begin met eens in de drie dagen een bolletje ter grote van een erwtje voor het hele gezicht. Bouw dit op naar enkele malen per week. Je mag de huid niet irriteren!

3: Gebruik het ‘s avonds op een gereinigde huid. Laat het ‘indrogen’en gebruik daarna een goede nachtcreme.

De meeste pilsoorten en tevens spiraaltje kunnen pigmentvlekken veroorzaken. Spreek hierover met je huisarts.

Hydrochiquinone kun je niet onbeperkt gebruiken. Stop na een tube.

In Nederland kun je hydroquinone enkel op recept verkrijgen, in tegenstelling tot in Amerika (RIVM) en vele andere landen.

Verouderde huid op de handen

Verouderde huid op de handen

Verouderde huid op de handen veraadt onze leeftijd. We vergeten onze handen vaak te verzorgen terwijl het vrij eenvoudig is om deze in onze dagelijkse verzorging mee te nemen.

Smeer de handen dagelijks (ook in de winter) in met een zonnebrandcreme met hoge spf. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld onze dagcreme met spf 25. De handen kun je ook behandelen met een glycolzuur peeling. Houdt je aan dezelfde richtlijnen als deze voor je gezicht. Heb je al wat ouderdomsvlekjes, dan zullen deze door het gebruik van glycolzuur vervagen. Daarnaast is het van belang dat je je handen insmeert met het Vitamine C serum. Ouderdomsvlekjes kun je ook behandelen met Tretenoine creme of Hydrochinone creme. Zie hiervoor de desbetreffende vraag.

Parabenen

Parabenen chemische structuur

Ook in enkele van onze producten vindt u deze conserveermiddelen terug. Er doen veel (spook) verhalen de ronde over deze houbaarheidsingredienten. Parabenen zijn onmisbaar voor de veiligheid van producten die we dagelijks gebruiken. Ze worden gebruikt voor het conserveren van voeding, geneesmiddelen, cosmetica, en andere consumentenproducten die gevoelig zijn voor besmetting door bacteriën. Parabenen zijn in lage concentraties al effectief en werkzaam. Alle conserveringsmiddelen die in cosmetica worden gebruikt, moeten eerst beoordeeld zijn door het onafhankelijk wetenschappelijk comité van de Europese Commissie.

Het gebruik  in cosmetica is veilig, ook in cosmetica voor kinderen. Wetenschappelijke studies hebben dit aangetoond. Parabenen zijn in Europa wettelijk toegestaan voor gebruik als conserveermiddel en worden al meer dan 50 jaar toegepast om de veiligheid van consumentenproducten te garanderen. Zonder conserveermiddelen zouden producten bederven. Een goede conservering is essentieel voor het veilig gebruik van producten.

In de biologische cosmetica zitten biologische conserveermiddelen. .

Op de verpakking van een product lees je soms ‘zonder parabenen’. De tekst geeft informatie over de samenstelling van het product, maar niet over de veiligheid ervan.

 

Argeriline: Net zo effectief tegen mimische  rimpels en dat zonder een injectienaald?

Chemisch gezien is argireline, Acetyl hexapeptide-3 een eiwit bestaande uit een keten van zes aminozuren die gebonden zijn aan azijnzuur. Dit mag je direct weer vergeten. Botuline toxne zorgt ervoor dat de zenuwoverdracht tussen de huid en de spiertjes wordt onderbreken en hierdoor treedt er mogelijk een huidontspannend effect op.

Mimische spieren zijn die spieren in het gezicht die zorgen voor de uitdrukking op ons gezicht. Hoe meer we lachen, huilen, communiceren, hoe meer ook de huid belast wordt: op den duur veren onze plooien niet meer terug….Hoe minder krachtig de gezichtsspieren gebruikt worden, hoe jonger je eruit ziet! Intensieve yoga en meditatie beoefenen doet tevens wonderen.

Al twintig jaar wordt botuline toxine gebruikt om de gezichtspieren te verslappen met als resultaat vermindering van rimpels voor bepaalde tijd (zolang de stof werkt). Botuline toxine is een gif dat wordt geproduceerd door de bacterie Clostridium botulini. Botuline zorgt ervoor dat de verbinding tussen de zenuwen en de spieren wordt verbroken, waardoor spieren verlamd raken. Binnen de cosmetica wordt dit effect gebruikt om de spierspanning en mimische reactie van de spieren te verminderen en de rimpelvorming tegen te gaan.

Qua werking lijkt argireline vergelijkbaar te zijn met botuline toxine – het zou voor spierverslapping kunnen zorgen.

Uit een studie is de werking van argireline in een gezichtsverzorgingsproduct bewezen (Int. J. Cosmet. Sci. 2002 Oct; 24 (5):303-10). Een applicatie van 10% argireline in een crème heeft bij een testgroep vrouwen de rimpels met 30% verminderd na 30 dagen gebruik. Dit was getest tegen een placebo. Een veelbelovend resultaat.

seborroïsch eczeem:

–       Een huiduitslag die jeukt

–       Wordt gekenmerkt door gelige, vette schilfers.

–       Komt vooral voor in het gezicht, op het hoofd en op de oren.

–       Onschuldig, niet besmettelijk, wel vervelend.

–       Samenstelling van het ‘huidsmeer’ is anders.

–       Het verergert bij stress, kou en droogte, gebruik van zeep of het dragen van hoofddeksels (pet of cap) hormonale veranderingen.

–       Is vaak erfelijk.

–       Lijkt een relatie te hebben met aandoeningen aan het centraal zenuwstelsel. (denk aan Parkinson, HIV)

Behandeling van seborroïsch eczeem?

Vermijd prikkelende/uitlokkende factoren.

Voor de hoofdhuid zijn er speciale shampoos.

Voor het gezicht verkoopt Thuispeeling de Pyrodruivenzuur peeling. Geschikt voor de gevoelige huid.

Kan voorkomen in combinatie met Rosacea.

Zijn de producten die jullie verkopen dierproefvrij?

Bron: Nederlands Cosmetica Vereninging.

Ja, het is in Nederland en heel Europa verboden om cosmeticaproducten op dieren te testen. Dierproeven voor de ontwikkeling van cosmetische producten zijn in Nederland al sinds 1997 verboden volgens de Wet op Dierproeven. Dierproeven voor cosmetica zijn sinds 2004 in heel Europa bij wet verboden. Dit is onder meer het gevolg van de ontwikkeling van alternatieve testmethoden. De werkzaamheid van cosmetica wordt getest op menselijke vrijwilligers.

Vanaf 11 maart 2009 worden er in Europa geen ingrediënten meer getest op dieren. De nieuwe cosmeticawetgeving, de Cosmeticaverordening, eist dat er vanaf 2013 geen cosmetica meer op de Europese markt is, waarvan de veiligheid van cosmetica en de ingrediënten in cosmetica (vanaf genoemde datum) op dieren is getest. De veiligheid van cosmetica-ingrediënten in producten moet nu aan de hand van alternatieve testmethoden worden gegarandeerd. Helaas wordt veiligheidsonderzoek met dieren door de overheid in sommige landen, zoals China, soms nog verplicht gesteld, dit ziet de cosmetica-industrie liever anders. De cosmetica-industrie zet zich actief in om ook de wetgeving in deze landen richting Europees voorbeeld te laten schuiven, door met deze landen in dialoog te blijven. De Europese industrie kan haar ogen sluiten voor dit probleem maar meer verschil kan zij maken door deze landen ‘op te voeden’ en het goede voorbeeld te geven.

De cosmetica-industrie investeert al vele jaren intensief in alternatieven voor dierproeven. Want ondanks wat soms wordt beweerd, nog niet alles kan onderzocht worden met behulp van dierproefvrije methodes. 

 

dierproefvrij

X