Wat is couperose?

Couperose uit zich in de aanwezigheid van zeer veel rode en/of blauwe, zichtbare bloedvaatjes in het gezicht. Het is een onschuldig maar vaak vervelend verschijnsel. Het komt meer bij vrouwen voor dan bij mannen en vooral bij een blanke huid. Het ontstaat vaak rond het 30ste levensjaar.  De medische term voor couperose is “essentiële teleangiëctasiëen”. Couperose is een andere aandoening dan Rosacea. Bij rosacea zie je ook rode bultjes, puskoppen en zwellingen;  bij couperose treden deze verschijnselen niet op.Adertjes in de huid zijn slapper zijn geworden en worden wijder. Oorzaken:

  • Als gevolg van de schadelijke invloed van de zon.
  • Lichtere huidtypen lijken meer kans te hebben op het krijgen van couperose.
  • Langdurig gebruik van corticosteroïd bevattende crèmes of zalf.
  • Schommelingen in temperatuur.
  • (overmatig) Alcoholgebruik.

Couperose gaat niet vanzelf over. Er zijn verschillende behandelmethoden, waaronder bepaalde laserbehandelingen. Een aantal behandelingen met de 064 Yag laser zal  de couperose verminderen. Cremes die couperose verhelpen werken nauwelijks.

Vermijd alcohol en blootstelling aan de zon. Bescherm de huid dagelijks met een hoge factor.

Thuispeeling verkoopt de Amandelzuur peeling. Couperose verdwijnt hier niet van! Dit is dus geen behandeling tegen couperose.  De huid met couperose kan deze peeling wel goed verdragen.