% retinol, hoeveel zit er in jullie serum?

1% retinol. Werkzame ingredienten dienen bij de eerste 4 ingredienten op de lijst te staan. In ons serum wordt retinyl palmitate (= vitamine A-palmitaat) gebruikt. Dit is een beschermde vorm van vitamine A. Pure vitamine A (retinol) zou meteen weer oxideren en al in het potje zijn werking verliezen. Vitamine A wordt in deze palmitaatvorm in de huid opgeslagen als voorraad voor toekomstig gebruik. Wanneer de huid het nodig heeft, zetten de enzymen van de huid een deel van het vitamine A-palmitaat om naar de biologisch actieve vorm van vitamine A (retinol).

Dit omzettingsproces van retinyl palmitate naar retinol is uitvoerig onderzocht en beschreven. Een percentage % retinol is dus lastig te duiden voor ieder serum. Wel belangrijk om goed naar de eerste 4 ingredienten te kijken.

Een concentratie van 0,5% vitamine A-palmitaat in een cosmetisch product volstaat al voor een maximaal effect. Hogere percentages zijn zinloos want ze hebben geen betere werking. Enkel bij uitblijvende resultaten die mogelijk te wijten zijn aan een slechte opname door de huid is het zinvol extra vitamine A aan te brengen.

Vitamine A is één van de meest waardevolle ingredienten voor onze huid. Via voeding krijgen we het binnen, bijvoorbeeld door het eten van bepaalde groenten zoals worteltjes.

Vitamine A-zuur (tretinoïne) is de werkzame stof van retinol. Retinol heeft het vermogen, zich te binden aan onze huidcellen waardoor deze zich sneller vernieuwen.

Vitamine A-zuur of tretinoïne kun je op recept verkrijgen. De huidstructuur verandert en hierdoor wordt het in nederland enkel voorgeschreven door een arts. Retinol werkt minder irriterend is zonder recept te verkijgen en heeft een vergelijkbare werking.