Ik heb last van psoriasis, mag ik een chemische peeling ondergaan?

Psoriasis; allereerst is het inderdaad mogelijk een chemische peeling te ondergaan als je psoriasis hebt. Belangrijk is om jezelf goed te informeren en de behandeling te laten uitvoeren door een deskundige.

Helpt een peeling ook tegen deze aandoening?

Hierover zijn verschillende artikelen te vinden in de literatuur. Een deel van de mensen, die hebben baat bij het (dagelijkse) gebruik van een exfoliant met AHB zuren, mn salicylzuur. Als daarna met een andere lokale behandeling wordt gestart, wordt deze beter opgenomen door de huid. Salicylzuur koopt u bij Thuispeeling.

Patiënten blijken baat te hebben bij (minimaal) 15% glycolzuur in combinatie met salicylzuur en respectievelijk 0,05% betamethason creme. Deze combinarie blijkt nuttig bij het verminderen van erytheem, transepidermaal waterverlies (TEWL) en het verlagen van laserdopplerwaarden (droge huid en vochtinbrengende stof).

Wat is het? Een chronische ontstekingsaandoening van de huid, die wordt veroorzaakt door een afwijking in het immuunsysteem. Het immuunsysteem is overactief waardoor er te snel nieuwe huidcellen worden aangemaakt. Dit resulteert in een jeukende, pijnlijke, schilferende en rode huid. Dat heeft vaak vervelende gevolgen. Naast (constante) jeuk en pijn kun je ook schaamtegevoelens krijgen en onzeker worden over het lichaam. Je kunt zelfs depressieve klachten ontwikkelen. Psoriasis is helaas niet te genezen.

De behandeling van psoriasis richt zich daarom op het verminderen van symptomen.

  • Hoe krijg je het?
  • Een erfelijke aanleg is belangrijk. Uitgelokkende factoren:
  • beschadiging van de huid
  • infecties
  • geneesmiddelengebruik
  • stress

Is de aandoening te genezen of blijf je er altijd last van houden?
Geen enkele behandeling kan ervoor zorgen dat het niet meer terugkomt. De ene keer heb je meer last dan de andere keer. De behandeling verbetert de psoriasis vaak wel. Stop je met de behandeling, dan komen de plekken op de huid bijna altijd, na weken tot maanden, weer terug. Plekken kunnen soms ook jaren wegblijven.