Ik heb last van striae. Helpt een peeling hiertegen?

Striae: Glycolzuur in combinatie met Tretenoine kan de elasticiteit van de huid verbeteren.

Striae (of strepen) worden vooral gezien bij zwangere vrouwen en de kans op het krijgen van zwangerschapsstrepen is extra groot als je voor je 30e zwanger wordt. Ook mannen kunnen last krijgen van deze strepen, zeker bij een snelle gewichtstoename. Daarbij kunnen intensieve lengtegroei (bij pubers) en overmatige spiergroei (bij krachttrainers) deze strepen veroorzaken. Hoewel we nog steeds weinig weten over het exacte ontstaansmechanisme weten we wel dat factoren zoals hormonen, aanleg en huidtype allemaal kunnen bijdragen aan het ontstaan van die vervelende onderhuidse littekens. Ook komen de onderhuidse littekens vaker voor bij een donkere huid en bij mensen die roken.

In onderzoeken naar behandelingen bij striae wordt een onderscheid gemaakt tussen twee soorten; striae rubra (rode striae) en striae alba (witte striae). Striae rubra zijn rood en hebben een grillig uiterlijk. Deze variant kan uiteindelijk overgaan in witte ongepigmenteerde lijnen en deze striae alba zijn permanent. De rubra variant is beter te behandelen dan alba.

De enige crème die echt wat kan doen is vitamine A zuur. Een groot onderzoek naar het effect van verschillende crèmes en oliën bij meer dan 800 mensen liet geen enkel resultaat zien.

Vitamine A zuur moet door een dokter worden voorgeschreven en zorgt onder andere voor de aanmaak van collageen en stimuleert de aanmaak van elastine: dit kan niet alleen rimpels maar ook striae verminderen. Vitamine A zuur blijkt vooral effectief te zijn bij de behandeling van rubra, strepen die dus net zijn ontstaan. Een studie van Kang liet zien dat na 6 maanden smeren met vitamine A zuur de strepen significant smaller en korter waren geworden, Rang bevestigde dit met zijn onderzoek. Uit een ander onderzoek bleek 80% van de behandelde groep verbetering te zien in tegenstelling tot 8% van de controlegroep na 24 weken gebruik. Buiten vitamine A zuur is er weinig bewijs dat crèmes of oliën de aandoening kan verbeteren of zelfs voorkomen; olijfolie of bijvoorbeeld cacaoboter blijken helemaal niets tegen de littekens te doen.

Peeling

Uit onderzoek blijkt dat behandeling met een peeling op basis van glycolzuur (hoog percentage) of met TCA zowel rubra als alba kan verbeteren. Voor resultaat zijn wel meerdere behandelingen nodig met een dosering die je ophoogt! Deze behandeling wordt vaak gecombineerd met het gebruik van de elektrische dermapen of de dermaroller en Vitamine A creme.