Wat is en doet de stof Argeriline?

Argeriline: Net zo effectief tegen mimische rimpels en dat zonder een injectienaald?

Chemisch gezien is argireline, Acetyl hexapeptide-3 een eiwit bestaande uit een keten van zes aminozuren die gebonden zijn aan azijnzuur. Dit mag je direct weer vergeten. Botuline toxne zorgt ervoor dat de zenuwoverdracht tussen de huid en de spiertjes wordt onderbreken en hierdoor treedt er mogelijk een huidontspannend effect op.

Mimische spieren zijn die spieren in het gezicht die zorgen voor de uitdrukking op ons gezicht. Hoe meer we lachen, huilen, communiceren, hoe meer ook de huid belast wordt: op den duur veren onze plooien niet meer terug….Hoe minder krachtig de gezichtsspieren gebruikt worden, hoe jonger je eruit ziet! Intensieve yoga en meditatie beoefenen doet tevens wonderen.

Al twintig jaar wordt botuline toxine gebruikt om de gezichtspieren te verslappen met als resultaat vermindering van rimpels voor bepaalde tijd (zolang de stof werkt). Botuline toxine is een gif dat wordt geproduceerd door de bacterie Clostridium botulini. Botuline zorgt ervoor dat de verbinding tussen de zenuwen en de spieren wordt verbroken, waardoor spieren verlamd raken. Binnen de cosmetica wordt dit effect gebruikt om de spierspanning en mimische reactie van de spieren te verminderen en de rimpelvorming tegen te gaan.

Qua werking lijkt argireline vergelijkbaar te zijn met botuline toxine – het zou voor spierverslapping kunnen zorgen.

Uit een studie is de werking van argireline in een gezichtsverzorgingsproduct bewezen (Int. J. Cosmet. Sci. 2002 Oct; 24 (5):303-10). Een applicatie van 10% argireline in een crème heeft bij een testgroep vrouwen de rimpels met 30% verminderd na 30 dagen gebruik. Dit was getest tegen een placebo. Een veelbelovend resultaat.