Hoe kom ik van mijn gerstekorrels af?

Gerstekorrel

Wat zijn gerstekorrels? De officiële naam voor een gerstekorrel is milia. Gerstekorrels (milia) hebben niets te maken met acne of puistjes.

Gerstekorrels worden verward met mee-eters (comedonen). Bij mee-eters zijn de poriën van de huid verstopt door talg en huidschilfers. Bij milia zijn de poriën verstopt met keratine. Keratine is een natuurlijk bestanddeel van de huid. Het propje zit echt diep in de huid. Ben verstandig en ga zelf niet duwen of knijpen, het witte propje zit te diep.

Bij wie komt het voor?

Milia komen heel vaak voor bij baby’s. Meer dan de helft van alle baby’s heeft er de eerste paar maanden last van. Deze  ‘primaire milia’ ontstaan door onrijpe talgkliertjes en het onvermogen huidschilfertjes kwijt te raken. Deze milia verwdijnen vanzelf weer.

Milia bij volwassenen noemen we secundaire milia. De witte balletjes ontstaan doordat de keratine de huid niet goed kan verlaten. Dit zie je nog wel eens na genezing van de huid na cosmetische behandelingen als peelings of dermabrasie, verbranding door de zon, verwonding van de huid en bij blaren. Ook kunnen crèmes met corticosteroiden milia veroorzaken. Milia zitten vaak op de wangen of bij de neus. Mensen met een donkere huid, een zonbeschadigde huid hebben er meer last van omdat hun huid dikker is. Het heeft dus niets te maken met een vochtarme huid.

De behandeling van een gerstekorrel?

Een ‘verse’ gerstekorrel is makkelijker aan te pakken dan eentje die al lang aanwezig is. ‘Oude’ korrels worden hard en hardnekkig. De schoonheidsspecialiste haalt de korrels weg door ze aan te prikken met een steriele naald. Hierna kan ze de korrel verwijderen. Een professionele peeling met glycolzuur of salicylzuur kan ervoor zorgen dat in eerste instantie de korrels verergeren, op lange termijn helpt de peeling juist tegen milia! Exfolieer je huid thuis met glycolzuur en/of salicylzuur of gebruik vitamine A zuur en je kunt het ontstaan van milia voorkomen.