Wat kan ik doen tegen (ernstige) pigmentvlekken- melasma?

Pigmentatie is een ingewikkeld huid probleem, dat vaak een gecombineerde aanpak nodig heeft. De werking van een peeling/ Glycolzuur+ Amandelzuur! in combinatie met retinol en vitamine c  en met name de kracht van de herhaling kan je helpen de pigmentvlekken te laten vervagen. Azelaïnezuur of kojiczuur kunnen de vlekken vervagen.  Daarnaast zijn er middelen op recept te verkijgen die je mogelijk kunnen helpen. Wil je meer info omtrent deze middelen stuur dan een e-mail.

Er zijn drie recept geneesmiddelen die je kunnen helpen:

    • Tretenoine, Vitamine A creme (wil je geen recept geneesmiddel, gebruik dan het Retinolserum. Dit is zeer effectief)
    • Hydrochinon= het meest gangbare en best geteste middel tegen pigmentvlekken is hydroquinone (of hydrochinon).
    • Corticosteroïden: maken de huid lichter. Soms bevat een geneesmiddel 3 geneesmiddelen (hydrochinon, tretinoïne en een corticosteroïde) in 1 crème. Dit wordt vaak een drievoudige crème genoemd. Andere actuele (op de huid aangebracht) geneesmiddelen: uw dermatoloog kan azelaïnezuur of kojiczuur voorschrijven om melasma te verlichten. Procedures: als het medicijn dat u op uw huid aanbrengt niet van uw melasma afkomt, kan een procedure slagen. Procedures voor melasma omvatten een chemische peeling, microdermabrasie, dermabrasie, laserbehandeling of een op licht gebaseerde procedure. Alleen een dermatoloog moet deze procedures uitvoeren.

Hydroquinone kan de huid in het begin wat uitdrogen en irriteren. Je dient het voorzichtig op te bouwen en gebruik een goede dagcreme met spf! In zeldzame gevallen kan gebruik van hydroquinone leiden tot ochronosis – het donkerder worden van plekjes op de huid, iets wat moeilijk terug te draaien is. Dit is echter alleen gezien bij mensen die grote hoeveelheden sterk geconcentreerde hydroquinone gebruikten en/of daar jarenlang mee doorgingen.

Het wordt al tientallen jaren gebruikt en voorgeschreven door vooraanstaande dermatologen over de hele wereld en is er heel veel onderzoek naar gedaan.

Hydroquinone zorgt ervoor dat de aanwezige pigmentvlekken minder zichtbaar worden en dat er minder pigment wordt aangemaakt.

Pigment/ melanine is een bruine kleurstof die door de huid wordt aanmaakt. Melanine kleurt de huid bruin. Als melanine gelijkmatig geproduceerd wordt krijg je een egaal bruine kleur. Dit proces kan verstoord worden door hormonen, wondjes of acne en er ontstaan pigmentvlekken. Hydroquinone onderdrukt de productie van melanine waardoor de huid geen bruine kleur kan aanmaken. Het voorkomt dus het ontstaan van pigmentvlekken

1: Gebruik ALTIJD bescherming tegen de zon, ook in de winter! De zon zorgt voor de aanmaak van melanine.

2: Rustig opbouwen. Begin met eens in de drie dagen een bolletje ter grote van een erwtje voor het hele gezicht. Bouw dit op naar enkele malen per week. Je mag de huid niet irriteren.

3: Gebruik het ‘s avonds op een gereinigde huid. Laat het ‘indrogen’ en gebruik daarna een goede nachtcrème.

De meeste pilsoorten en tevens spiraaltje kunnen pigmentvlekken veroorzaken. Spreek hierover met je huisarts.

Hydrochiquinone kun je niet onbeperkt gebruiken. Stop na een tube.

In Nederland kun je hydroquinone enkel op recept verkrijgen, in tegenstelling tot in Amerika (RIVM) en vele andere landen.