Woordenboek

Het woordenboek geeft u informatie en definities van veel voorkomende woorden m.b.t. huidproblemathiek, chemische peelings, dermarollers.

Zoek op beginletter:

Woorden met de letter: T

Talgklier is een klier om de haarzakjes, die talg uitscheidt. Bij acne zijn de talgklieren onder invloed van mannelijke hormonen vergroot en scheiden veel talg af. Deze talg kan zich ophopen en de uitgang van de klier verstoppen.

Tretinoïne creme (vitamine A-zuur creme) bevordert de vernieuwing van de huid. Het is een effectief middel voor de behandeling van rimpels, pigmentvlekken en littekentjes. Maximaal 2 x per week gebruiken. Dun smeren.

Triclosan is een krachtige en veel gebruikte bacteriedodende en schimmelwerende stof. Het wordt aan veel cosmetische en hygiënische producten toegevoegd, zoals antiseptische zeep, tandpasta, scheerschuim, make-up, aftershave en deodorant.

Talg (Latijn: sebum) is een vetige substantie, geproduceerd door talgklieren en bevinden zich in de lederhuid. Het heeft een beschermende werking tegen uitdroging van de huid en beschermt haar tegen infecties door bacteriën en schimmels. Bij de  talgproductie spelen hormoonhuishouding en leeftijd een rol. Te veel talg geeft aanleiding tot acne.

TCA (Trichloorazijnzuur) peeling is een chemische peeling, etsende zuurverbinding,  die de huidstructuur verbetert, de kleur van de huid egaliseert en oneffenheden vermindert. TCA toegepast in de behandeling van genitale wratten, lentigines (pigmentvlekken), actinische keratose en een aantal goedaardige huidgezwelletjes zoals xanthelasmata (vetbultjes onder de ogen) en ouderdomswratten.

TCA is een vloeistof die op de afwijkende huiddelen wordt aangebracht. De huid wordt direct hierna wit van kleur, dit heet “frosting”. Na enkele urenonstaat er langzaam een korstje. Als het korstje van de huid valt blijft er een soort schaafwond achter. ALs men niet aan de korstjes komt, dan geneest de huid over het algmeen mooi. TCA kan ook schade aan de huid toebrengen. Na eenbehandeling bent u zeker 14 dagen niet toonbaar.

X