Woordenboek

Het woordenboek geeft u informatie en definities van veel voorkomende woorden m.b.t. huidproblemathiek, chemische peelings, dermarollers.

Zoek op beginletter:

Woorden met de letter: P

Peeling (ook wel exfoliatie genoemd) is een techniek, waarbij de oppervlakkige/ dode huidcellen verwijderd worden en nieuwe, jonge huidcellen aan de oppervlakte komen.

Pukkel of pappel is een huidknobbeltje, rood bultje op de huid. Het is een mee-eter die ontstoken is doordat de talgklierfollikel onder de huid is open gebarsten. Hierdoor kunnen talg, bacteriën en vetzuren eruit komen en een plaatselijke ontsteking veroorzaken.

Puistjes of pustels zijn kleine ontstekingen van de huid met een wit kopje. Het kan gaan om ontstekingen van de talgkliertjes of de haarzakjes van de huid.

Peeling (exfoliation) is een techniek in de cosmetica, waarbij dode oppervlakkige huidcellen verwijderd worden en nieuwe, jonge huidcellen aan de oppervlakte komen, waardoor de huid er zacht en egaal gaat uitzien. Met de techniek kunnen oppervlakkige rimpels worden verzacht (diepe rimpels echter niet) en sporen van acne, verkleuringen van de huid worden verwijderd. Een peeling werkt ook preventief gebeuren, om rimpelingen of verkleuring te voorkomen en is vooral geschikt voor plaatsen waar de huid dun is, zoals de rug van de hand, gezicht en hals.

Peelings kun je onder verdelen in fysische (of mechanische) peelings, chemische peelings en biopeelings of kruidenpeelings.

Psoriasis is een veel voorkomende, chronische huidaandoening. Circa één op de vijftig mensen heeft psoriasis. Het woord “psoriasis” komt van het Griekse woord “psore”, dat “schub” betekent. Kenmerkend voor psoriasis zijn de rode, in elkaar overvloeiende plekken die bedekt zijn met dikke schubachtige schilfers. Psoriasis niet besmettelijk. De reden dat psoriasis vermeld staat in dit woordenboek is dat sommige mensen baat hebben bij een fruitzuur peeling.

TCA (Trichloorazijnzuur) peeling is een chemische peeling, etsende zuurverbinding,  die de huidstructuur verbetert, de kleur van de huid egaliseert en oneffenheden vermindert. TCA toegepast in de behandeling van genitale wratten, lentigines (pigmentvlekken), actinische keratose en een aantal goedaardige huidgezwelletjes zoals xanthelasmata (vetbultjes onder de ogen) en ouderdomswratten.

TCA is een vloeistof die op de afwijkende huiddelen wordt aangebracht. De huid wordt direct hierna wit van kleur, dit heet “frosting”. Na enkele urenonstaat er langzaam een korstje. Als het korstje van de huid valt blijft er een soort schaafwond achter. ALs men niet aan de korstjes komt, dan geneest de huid over het algmeen mooi. TCA kan ook schade aan de huid toebrengen. Na eenbehandeling bent u zeker 14 dagen niet toonbaar.

Gistpuistjes of Pityrosporon folliculitis:  is een algemeen voorkomende en hardnekkige ontsteking (=itis) van de haarzakjes waardoor jeukende kleine pukkeltjes ontstaan, vooral op de rug en op de borst maar komt ook voor in het gezicht.

Het kenmerkt zich doordat er heel veel rode bultjes en puistjes zo groot als een speldeknop op de huid zichtbaar zijn, vooral op de rug en de borst, maar ook wel in het gezicht. De bultjes ontstaan door een ontsteking van de haarzakjes die door de gist pityrosporum ovale wordt veroorzaakt. Deze gist komt bij iedereen vrij algemeen voor in haarzakjes op de borst, rug en het gelaat, maar zorgt niet vaak voor problemen. Mensen met gistbultjes hebben puistjes en verstopte porien vooral op het voorhoofd, langs de haargrens en in de kaaklijn en nek zitten.

Deze bultjes treden vooral, maar niet alleen,  op bij jong-volwassenen. Uitlokkende factoren: omgevingsfactoren zoals een warm en vochtig klimaat, nauwsluitende kleding en het gebruik van vette, afsluitende crèmes. Verlaagde weerstand, diabetes en mensen die overmatige talgproductie hebben.

Hoe te behandelen?

Seleensulfide: dit middel wordt aangebracht en weer afgespoeld.
Ketoconazol crème: smeer gedurende enkele weken op de aangedane plekken.
Econazolspray: spray de aangedane huid 2x per dag in met dit middel. De behandelduur is 2-3 weken.
Itraconazol tabletten: anti-gist tabletten. Kuur van 1 a 2 weken.

Reinig de huid dagelijks met een milde cleanser, zoals onze Schuim make up remover. Daarnaast helpt een serum met barrièreherstellende ingrediënten zoals niacinamide. Combineer bovenstaande cremes met ingrediënten met een exfoliërende werking zoals salicylzuur of glycolzuur.

Behandeling met medicatie heef helaas een zeer beperkt en vaak tijdelijk effect!

 

 

Zie gistpuistjes

X