Woordenboek

Het woordenboek geeft u informatie en definities van veel voorkomende woorden m.b.t. huidproblemathiek, chemische peelings, dermarollers.

Zoek op beginletter:

Woorden met de letter: M

Een mee-eter of Comedon zijn talgophopingen in de huid. ‘Open- mee-eters’ hebben een zwart puntje en ‘gesloten mee-eters’hebben een witte kop.De zwarte kleur berust op het melanine bevattend keratine. Mee-eters zitten vaak op het gezicht, in het oor, in de nek of op de rug (vooral de schouders) en zien eruit als zwarte of witte puntjes.

Een mee-eter ontstaat door een verhoorningsstoornis. Het hoorn hoopt zich op in het haarzakje, en wordt vermengd met talg. We onderscheiden:

  • comedonen (blackheads): het zwarte puntje is de hoornprop die de verwijde uitvoergang van het haarzakje vult.
  • gesloten comedonen (whiteheads): de afvoergang is zeer nauw; lijkt op een gerstekorrel.
  • microcomedo’s (kleine witte puntjes). De bacteriën die van nature in haarzakjes aanwezig zijn, kunnen gaan woekeren door de afsluiting en de ophoping van talg. Er vormt zich een puistje. Microcomedo’s kunnen verworden tot een blackhead of een whitehead.

Comedonen zijn kenmerkend voor de aandoening acne vulgaris.

 

Milia of gerstekorrels ontstaan door porien die verstopt raken door keratine. Keratine is een natuurlijk bestanddeel van de huid. Gerstekorrels hebben niets te maken met puistjes en/of acne en dien je niet te verwarren met mee-eters. Primaire milia zie je vaak bij babies en ontstaan door onrijpe talgkliertjes en het onvermogen huidschilfers kwijt te raken. Deze verdwijnen vanzelf. Secundaire milia ontstaan bij volwassenen en zijn hardnekkiger. Zie meest gestelde vragen ivm behandeling van milia.

Melasma is een stoornis van het pigment waarbij donkerbruine vlekken ontstaan in het gezicht. Het wordt ook  wel “chloasma” genoemd. De meeste mensen kennen het onder de noemer:  “zwangerschapsmasker” omdat het vaak tijdens de zwangerschap wordt gezien. Melasma komt voornamelijk voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd en is niet besmettelijk. Melasma kan in een enkel geval ook bij mannen voorkomen. In de kinderjaren komt melasma niet voor. Vrouwen met ernstige melasma kunnen zich soms zo erg voor de vlekken schamen dat ze onzeker worden over hun uiterlijk. Het Griekse woord “melas” betekent zwart of donker.

Behandeling van melasma:

  • Huid blekende crèmes, bv Hydrochinon
  • Niacinamide
  • Glycolzuur in concentraties van 10%-40%
  • Laser- en licht apparaten
  • Zonbescherming
X