Woordenboek

Het woordenboek geeft u informatie en definities van veel voorkomende woorden m.b.t. huidproblemathiek, chemische peelings, dermarollers.

Zoek op beginletter:

Woorden met de letter: H

Hidradenitis: huidziekte met terugkerende ontstekingen van de haarzakjes, talgkliertjes en zweetkliertjes.
Ze komen voor in de oksels, liezen, de schaamstreek, onder de borsten, in de nek of op de rug.
Pijnlijke zwellingen met pus, holtes, gangetjes, knobbeltjes en littekens.

Het meest gangbare en en best geteste middel tegen pigmentvlekken is hydroquinone. Hydroquinone ‘depigmenteert’ de huid waardoor de aanwezige pigmentvlekken minder zichtbaar worden. Minder pigment wordt aangemaakt. Dit is mogelijk doordat de omzetting van tyrosine naar melanine wordt afgeremd.

De aanwijzing voor huidkanker is een verandering op de huid, bv een ruw plekje dat niet weggaat, een wondje dat niet geneest of een verandering in de kleur of grootte van een al bestaande huidafwijking.

Niet alle vormen van huidkanker zien er hetzelfde uit. Zo zijn er wasachtige, bleke, gladde, glanzende bultjes maar ook rode knobbel achtige bultjes die voordurend open gaan en waar om de dag een korstje op komt.

Verschillende soorten huidkanker.

  • Actinische keratose: het voorstadium van huidkanker
  • Basaalcel carcinoom: meest voorkomende vorm van huidkanker. Over het algemeen niet levensbedreigend en zaait meestal niet uit. Komt voor vooral bij mensen boven de 45.
  • Plaveiselcarcinoom: kwaadaardige vorm van huidkanker die soms kan uitzaaien naar de lymfeklieren en andere organen.
  • Melanoom: agressief groeiende, kwaadaardige tumor die snel kan uitzaaien.

Zorg altijd!! (winter en zomer) dat u uw huid beschermd tegen de zon met factor 25. De zon is de grote boosdoener bij het onstaan van huidkanker.

Donkere littekens / Post-inflammatoire hyperpigmentatie; een onschuldige pigmentstoornis die veelal vanzelf verdwijnt. Deze stoornis kan psychisch wel zeer belastend zijn mn als het voorkomt in het gezicht.

Behandeling met:

  • Huidblekende cremes
  • Oppervlakkige chemische peeling
  • Lasertherapie
X