Woordenboek

Het woordenboek geeft u informatie en definities van veel voorkomende woorden m.b.t. huidproblemathiek, chemische peelings, dermarollers.

Zoek op beginletter:

Woorden met de letter: D

Een dermaroller is een ergonomisch gevormde roller met zeer kleine titanium naaldjes. Deze naaldjes maken minuscule prikgaatjes in de huid.

Dermatitis perioralis: tijdelijke, niet besmettelijke ontsteking van de huid rondom de mond, bestaande uit rode, droge pukkeltjes, puistjes of blaasjes. Deze pukkeltjes jeuken.

De zon zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Voldoende buiten zijn is dus belangrijk. Vitamine D zit ook in vette vis en levertraan en is belangrijk voor de botten en gebit.

Een donker litteken (post-inflammatoire hyperpigmentatie) is een onschuldige pigmentstoornis, die meestal vanzelf overgaat. De Deze littekens kunnen echter het uiterlijk ernstig aantasten, waardoor je je erg onzeker kunt gaan voelen.

Hoe kun je deze littekens behandelen?

  • Dmv Huid blekende crèmes die de stof “hydrochinon” bevatten. Dit middel remt de aanmaak van pigment. De arts schrijft deze creme voor in concentraties tussen 2% tot 5%. Hogere concentraties zijn verboden in Nederland.
  • Chemische peeling. Bij een ‘oppervlakkige’ chemische peeling ontstaat een “vernieuwing” van de opperhuid. De behandelde huid gaat afschilferen (vervellen) en men hoopt men dat ook het overmatige pigment wordt afgevoerd. Het meest effectieve zuur is glycolzuur.
  • Lasertherapie

Donkere littekens / Post-inflammatoire hyperpigmentatie; een onschuldige pigmentstoornis die veelal vanzelf verdwijnt. Deze stoornis kan psychisch wel zeer belastend zijn mn als het voorkomt in het gezicht.

Behandeling met:

  • Huidblekende cremes
  • Oppervlakkige chemische peeling
  • Lasertherapie
X